Haseke'de NDF-YPG çatışmaları

img
Haseke'de NDF-YPG çatışmaları YDH

YDH Suriye Analisti Hasan Sivri, bugün Haseke’de Suriye Ulusal Savunma Güçleri ile YPG arasında yaşanan çatışmanın ayrıntılarını yazdı.




Haseke'de, daha önce 2013 yılının aralık ve 2014 yılının mayıs aylarında gönüllü yerel halktan oluşturulan Ulusal Savunma Güçleri (NDF) ile Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında yaşanan çatışmaların benzeri dün gece yine patlak verdi. 

Bu benzer çatışmaların neredeyse gerçekleştiği noktalar da aynı. Arap ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu mahallelerin komşu olduğu Haseke'de, yaşanan son çatışmada YPG, Haseke kuzeyinde birkaç noktayı kontrolü altına aldı. Haseke'nin kuzey giriş kapısı olarak tabir edilen Sibaı kontrol noktasında ve bu kontrol noktasına yakın kuzey bölgesinden sorumlu polis merkezinde kontrolü sağladı.

Buna karşılık Ulusal Savunma Güçleri de Süryani Kilise Sokağı ve İtfaiye istasyonu etrafında kontrol sağladı. Benzer sıcak çatışmaların sürekli yaşandığı bu komşu noktalar gelecekte de ısınacağa benziyor.

IŞİD yanlılarının da yazdığı haberde Ulusal Savunma Güçleri ile YPG arasındaki bu çatışmaların ilk olmadığına ve son olmayacağına dikkat çekildi.

Yerel muhabirlerin ve Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemcisi SOHR adlı örgütün aktardığına göre çatışma, itfaiye istasyonu civarında kontrol noktası kuran NDF'li güçlerin YPG tarafından kuşatılması ve ardından 10 NDF üyesinin YPG tarafından tutuklanmasıyla başladı.

Yerel kaynaklara göre ise tutukluları serbest bırakması amacıyla 2 saat mühlet verilen YPG olumsuz cevap verince NDF ile aralarında önce hafif silah, sonra orta ağırlıktaki silahların ve havan toplarının kullanıldığı çatışma başladı.

Gece yarısından sonra başlayan çatışma bugün öğle saatlerinden sonra bitti. Kaynaklara göre çatışmalarda NDF'den 4, YPG'den de 2 militan hayatını kaybetti.

Ateşkesi Suriye ordusu sağladı

Suriye ordusunun, daha önceki çatışmalarda olduğu gibi araya girmesi ile ateşkes ilan edildi. Haseke'den yerel muhabir Ciwan Kurdi çatışmalardan dolayı sokakların boş olduğunu ve öğleden itibaren orduya ait 4 birliğin Haseke sokaklarında konumlandığını da aktardı.

Muhalif kaynaklar görüşmelerin sürdüğünü ancak bir çözüme ulaşılmadığını iddia ederken geçen mayıs ayındaki çatışmalarda belediye hoparlörü üzerinden ateşkes çağrısı yapan Haseke valisinin, bugün tarafları tekrar diyalog masasına çağırdığı da aktarılıyor.

Gerileyen IŞİD, aşiretler ve YPG

IŞİD, YPG'nin ‘rejim yanlısı’ olduğunu düşünürken, Haseke'deki çatışmaları ''rejimin uzantılarının kent içindeki nüfuz savaşı'' olarak tanımlıyor.

Son 6 aydır Haseke'de Suriye ordusu ve YPG tarafından ciddi darbeler alan IŞİD, Haseke'deki son çatışmaları kendi açısından olumlu buluyor.

Irak-Şam İslam Devleti, Musul'u işgal ettikten sonra komşu Haseke'yi de, sınırları kaldırmak üzere ciddi şekilde tehdit etmeye başlamıştı. Hayalindeki İslam Devletinde sınırları olmayan ve kontrol ettiği bölgeleri vilayet ederek yeniden isimlendiren IŞİD, Musul işgalinden hemen sonra Musul ile Haseke'yi birleştirmek üzere kente bir kaç cepheden saldırı başlatmıştı.

Şengal katliamından hemen önce gerçekleştirilen bu büyük saldırıya Suriye Ordusu, NDF, YPG ve Kerame (Onur) Ordusu karşı koymuştu.

Kerame Ordusu, Cizire kantonunun Eş Başkanı ve Arap Şammar aşireti lideri olan Hamidi Dahham'a bağlı bir ordu.

Musul işgalinden sonra Haseke'yi defalarca tehdit eden IŞİD'in kente sızma girişimleri, Haseke kentinin güneydoğusunda yer alan Gweyran mahallesindeki operasyonla bitirilmişti. Ordu ve YPG'nin beraber gerçekleştirdiği operasyonda Gweyran kontrol altına alınmış ve bu süreçten sonra IŞİD ve uzantıları kent dışında kovalanmaya başlanmıştı.

Suriye Ordusu ve NDF güçleri, son 2 aydır Haseke'nin güneyinde IŞİD'in merkezi olan Şedadi'ye doğru ve Haseke batısında Abdülaziz dağına doğru birçok noktayı IŞİD'ten kurtardı. YPG ise Serakniye, Qamışlo ve Haseke üçgeninde yer alan bölgede birçok köyü IŞİD'in elinden kurtardı.

IŞİD'in, temmuz ayında kente girmek için birçok cepheden Hattab el-Kurdi komutasında başlattığı büyük operasyon kırılmış, IŞİD gerilemeye başlamış ve Haseke kırsallarında birçok noktadan çekilmişti.

Bu süreçten sonra Suriye ordusu Haseke kentindeki tüm askeri kontrol noktalarını kaldırmış ve diğer güçlere de kontrol noktalarını kaldırma çağrısı yapmıştı.

Aşiretlerin ordusu: El-Me'avir (Komando)

Ulusal Uzlaşma için Arap Aşiretleri ve Kabileleri Meclisi, IŞİD'in Haseke'ye saldırıları sonrası Şam'da yaptıkları görüşmelerde aşiretlerden bir ordu kurulmasını ve bu ordunun eğitilmesini talep etmişti.

Haseke batısında, kuzeyinde, Tel Hamis ve Tel Gazel gibi bölgelerde son zamanlarda ismini duyduğumuz El-Me'avir (Komando) Birlikleri bu aşiretlerden müteşekkil ve cihatçı kaynakların iddiasına göre 5000 civarında militana sahip.

Qamışlo güneyindeki hava alanında eğitim gördükleri iddia edilen bu birliklerin, Haseke'deki kaynaklara göre 1000 kişilik gücü bulunuyor.

2013 yaz ayları sonunda ve son haftalarda yoğun olmak üzere IŞİD, bu aşiretler meclisi üyelerini hedef alıyor. 2 ay önce Haseke batısında bombalı araç saldırısında bulunduğu Arap aşiret liderinden sonra 3 gün önce Haseke'nin 18 km batısında bulunan ve aşiretler meclisinde rolü olan El-Bekere aşireti lideri Adnan Ali'nin evini hedef aldı.

Son zamanlarda IŞİD'in kontrolü altındaki aşiretlerle de ilişki kuran aşiretler meclisi, Haseke kırsalında yaşamı zorlaştıran ve sürekli olarak köyleri basıp yağmalayan IŞİD'e karşı ciddi rol oynuyor.



Makaleler

Güncel