Ensarullah Hareketi öncülüğündeki Yemen Devrim Komitesi, dün açıkladığı anayasa bildirisiyle siyasi geçiş süreci başlattı.
YDH- Yemen cumhurbaşkanlığı sarayında açıklanan anayasa bildirisi ile meclisi fesheden Devrim Komitesi, meclisin yetkilerine sahip olacak 551 kişilik bir ulusal geçiş konseyi ve cumhurbaşkanının yetkilerine sahip olacak 5 kişilik bir cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturdu.
İki yıllık geçiş sürecinde Yemen’i yöneteceği belirtilen yeni kurumların, Yemen anayasası, Yemen Devrim Komitesi bildirisi ve ülkenin yüksek çıkarları esas alınarak kurulduğunun belirtildiği açıklamada, savunma ve içişleri bakanlığı yetkileri bir önceki dönemde bu görevlerde bulunan Mahmud Subhi ve Celal Rişavi’ye bırakıldığı açıklandı.
Abdurrabbih Mansur Hadi kabinesinde Savunma Bakanlığı görevinde bulunan General Mahmud Subhi, Devrim Komitesi tarafından kurulan Yüksek Güvenlik Konseyi’nin başkanlığına atandı.
Yemen Yüksek Güvenlik Konseyi’nin üyelerinden Celal Rişavi, istifa eden Halid el-Buhah kabinesinde içişleri bakanlığı görevinde bulunuyordu.
Abdurrabbih Mansur Hadi’nin cumhurbaşkanlığı döneminde Güvenlik Politikaları Merkezi adlı kurumun başkanlığını yapan General Halid Sufi, Ulusal Güvenlik Kurulu Başkanlığı yapan Hasan el-Ahmedi ve Genelkurmay Başkanı Hüseyn Hayran da Mahmud Subhi başkanlığında kurulan Yüksek Güvenlik Konseyi’nin üyeliklerine atandı.
ABD ve Körfez’den tepki
Yemen’deki siyasi boşluğun doldurulması ve ülkedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla Ensarullah Hareketi öncülüğünde atılan bu adımlar, Amerika ve Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkelerinin tepkisine neden oldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Yemen anayasa bildirisini darbe olarak niteledi ve meclisin feshedilmesini kınadı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Körfez’deki bazı Arap ülkelerinin yetkilileriyle temas kurduğu ve Arap ülkelerinin Yemen’de yaşanan gelişmeler karşısında uluslar arası müdahale talep ettiği bildirildi.
BM Güvenlik Konseyi de Yemen’deki anayasa bildirisine tepki göstererek Yemenli siyasi grupların BM Özel Temsilcisi ile müzakerelere yeniden başlamaması halinde farklı seçeneklere başvuracağını açıkladı.
Aden ve Hadramut’taki Güney Yemen ayrılıkçı hareketi ile Nasıri ve Halk Partileri de Ensarullah Hareketi liderliğinde açıklanan anayasa bildirisini darbe olarak niteledi.