ABD güçlerinin Irak ve Suriye’deki görev tanımı

img
ABD güçlerinin Irak ve Suriye’deki görev tanımı YDH

Amerikan Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye’ye gönderilecek özel kuvvetlerin görev tanımını açıkladı.




YDH- Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak’a gönderilecek özel kuvvetlerin IŞİD elindeki rehineleri kurtarmak ve IŞİD liderlerini ele geçirmek üzere operasyonlar yapacağını açıkladı.

Amerikan Kongresi’ndeki Silahlı Kuvvetler Komisyonunda konuşan Savunma Bakanı Ashton Carter, Amerikan özel kuvvetlerinin Irak merkezi hükümetiyle koordineli olarak Irak ve Kürt güçlerine yardım etmek üzere gönderileceğini, Suriye’de ise tek taraflı olarak operasyonlar yapacağını söyledi.

Irak Başbakanlık bürosu ise Amerika’nın asker gönderme adımının Irak merkezi hükümetiyle koordineli olması gerektiğini açıkladı.

Reuters haber ajansı Irak’a gönderilecek Amerikan özel kuvvetlerinin sayısının 200 civarında olacağını belirtirken, Amerikan basınında Irak’a 10 bin civarında asker gönderileceğinden de söz ediliyor.

Irak’ta IŞİD’e karşı mücadele eden Gönüllü Halk Güçlerinin en büyük bileşenlerinden biri olan Bedir örgütü Başkanı Hadi el-Amiri, dün Amerikan kara birliklerinin Irak’a gönderilmesine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

ABD’nin Suriye’deki sorunu sadece yasallık değil

Amerikan özel kuvvetlerinin Suriye hükümetiyle koordinasyon kurmadan Suriye’ye gönderilmesinin uluslararası yasalara aykırı olduğu belirtilirken Washington, Suriye’ye göndermeyi planladığı askerlerin görev tanımı ile ilgili olarak yakın müttefiki olan Ankara ile de sorun yaşıyor.

Amerika, eğit-donat programındaki başarısızlık nedeniyle IŞİD’e karşı YPG liderliğindeki Suriye Demokrat Güçleri ile işbirliği yapmak isterken; Türkiye, YPG’nin terör örgütü olduğunu belirterek buna karşı çıkıyor.

ABD Kongresinde milletvekillerinin sorularını cevaplayan Savunma Bakanı Ashton Carter, "Türkiye'nin, IŞİD'in ortaya çıkmasından bu yana kontrol altına alınamayan sınırları kontrol altına alacak bir şekilde bölgesinde daha fazlasını yapmasına ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye IŞİD’i hedef almıyor

Türkiye'den IŞİD'in liderlerinin ve destekçilerinin peşine düşmesini beklediklerini belirten Carter, "Havada ve karada daha aktif olmalarını istiyoruz. Hava operasyonlarının çoğu IŞİD'i hedef almıyor. PKK'yı hedef alıyor. PKK Türkiye'nin sınırları içindeki bir terör örgütü. Bu konudaki kaygılarını anlıyoruz, fakat IŞİD'e karşı daha fazlasını yaptıklarını görmek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak ve Suriye’ye sınır komşusu olduğunu hatırlatan Carter, Türkiye'nin yeterince destek vermemesinin 'ciddi bir sorun' oluşturacağını söyledi.