Madaya’da açlık gerçeği

img
Madaya’da açlık gerçeği YDH

Suriye ordusu ve Hizbullah’ın kuşatması sebebiyle Lübnan sınırı yakınlarındaki Madaya’da sivil halkın açlığa mahkum edildiğine dair iddialar yalanlandı.




YDH- Suriye’de sahada yaşanan gelişmelerle ilgili enformasyonu ile tanınan İlam el-Harbi, silahlı grupları destekleyen medyanın Madaya’da Suriye ordusu ve Hizbullah’ın kuşatması sebebiyle açlık yaşandığına dair iddialarını yalanladı.

İlam el-Harbi, (Savaş Enformasyonu) bir sosyal paylaşım sitesindeki kendisine ait hesabından yaptığı açıklamada Madaya’daki mevcut durumdan sivil halkı rehine olarak kullanan silahlı grupların sorumlu olduğunu bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1- 18 Ekim 2015’te onlarca kamyon Madaya, Sergaya ve Bakkin’e aylarca yetecek miktarda gıda ve ilaç götürdü. Zebedani ve Foa-Kefarya konusunda yapılan anlaşma çerçevesinde yaralı teröristlerin çıkmasından sonra bu bölgelere insani yardım yapılması kararlaştırılmıştı.

2- Terörist gruplar, Madaya’yı kontrol altında tutuyor. Burada 600 terörist bulunuyor. Bunların yüzde 60’ını Ahrar Şam, yüzde 30’unu Nusra Cephesi, yüzde 10’unu da Özgür Suriye Ordusu oluşturuyor. Bu grupların hakimiyetinden dolayı kent teröristlerin elinde bulunuyor.

3- Gönderilen insani yardımlar, teröristlerin elinde bulunmakta ve bu gruplara ait kent merkezindeki depolarda saklanmaktadır. Teröristler, bu yardımları alabilecek güce sahip olan sivillere satmaktadır.

4- Madaya, Zebedani’deki savaş şiddetlendiğinde ve teröristler bu kenti Zebedani’deki Suriye ordusu ve Hizbullah güçlerine yönelik operasyonları için kullanarak savaşın seyrini değiştirmek istediklerinde kuşatma altına alındı ve savaş bölgesi haline geldi.

5- Terörist gruplar, bu kentte yaşayan yaklaşık 23 bin kişiyi canlı kalkan ve siyasi araç olarak kullanıyor. Tıpkı diğer bölgelerde yaptıkları gibi onlardan yalan propagandaları için istifade ediyor. Medyanın iddialarının aksine şimdiye kadar Madaya’da hiç kimse ölmüş değildir.

6- Madaya halkının çoğu kentten ayrılmak istemekte; ancak terörist grupların liderleri bunu kabul etmemektedir.

7- Yapılan müzakereler doğrultusunda 300 terörist, Suriye ordusuna teslim olup Madaya’dan çıkmayı kabul ettiği halde bu meselede bile dış siyasi kararlar sebebiyle diğer terörist grupların muhalefeti söz konusu olmuştur.

8- Zebedani anlaşması uygulanmaya başlandığında yaralı teröristlerin Zebedani’den çıkması durduruldu; çünkü Madaya’da bulunan teröristler, onları hedef almakla ve araçlarını bombalamakla tehdit ettiler. Zira onlar bu anlaşmayı kabul etmemişlerdi.

9- Bu tür propagandaların arkasında olanlar, Direniş’e yönelik karalamaları ve sivilleri siyasi bir koz olarak kullanmalarıyla tanınan malum çevrelerdir.

Bununla birlikte Suriyeli yetkililer, bugün Foa ve Kefarya’ya insani yardım ulaştırılması karşılığında Madaya’ya insani yardım ulaştırılacağını açıkladılar.

Teröristlerin tam kuşatması altında bulunan Halep’in Nubbul ve Zehra beldeleri, bugün 20’den fazla füze saldırısına uğradığı halde hiçbir basın kuruluşu buna değinmemiştir.

 

Madaya halkının kenti işgal eden silahlı gruplara yönelik tepkisi