Riyad heyeti: Cenevre'ye katılmak için BM'den cevap bekliyoruz

img
Riyad heyeti: Cenevre'ye katılmak için BM'den cevap bekliyoruz YDH

Suudi Arabistan’ın girişimiyle oluşturulan Suriyeli muhalif heyet, Cenevre görüşmeleri konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan cevap beklediklerini açıkladı.




YDH- Suudi el-Hayat gazetesinin haberine göre Riyad heyeti sözcüsü Nesan Ağa, Cenevre-3 konferansına katılımın geciktirilmesinin nedenlerine değinmeksizin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan sordukları sorulara cevap vermesini beklediklerini söyledi.

Kendi heyetlerinin 15 kişiden oluştuğunu ve Cenevre’ye sırf katılmak için değil, sonuç almak için gideceklerini belirten Nesan Ağa, Suriye hükümetinin ise Cenevre’ye vakit öldürmek için geldiğini söyledi.

Rusya el-Youm’a demeç veren Riyad heyeti sözcülerinden Salim Musallat da BM Suriye Özel Temsilsici Steffan De Mistura’dan ilettikleri sorulara cevap almadan Cenevre görüşmelerine katılma konusunda karar almayacaklarını söyledi ve “Bizim cevabımızın olumlu ya da olumsuz olması, Steffan De Mistura’nın cevabına bağlı” dedi.

Riyad heyeti, Salı günü yaptığı toplantıda BM’den abluka altında olduğunu öne sürdükleri kentlere insani yardım ulaştırılması ve siyasi tutukluların serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama beklediğini ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de muhaliflerin fırsatı değerlendirerek ve hiçbir ön şart koşmayarak Cenevre konferansına katılması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan Suriye içerisinde kurulan ve Riyad heyetinden bağımsız olarak Cenevre müzakerelerine katılacak olan Suriye Demokratik Meclisi adlı muhalif grubun Eş Başkanı Heysem Menna, BM’ye Cenevre’de muhalifleri temsil etmek üzere 15 kişiden oluşan bir liste sunduklarını açıkladı.

Heysem Menna, 25 Ocak’ta başlaması planlanan Cenevre görüşmelerinin şubat ayından önce başlamasının oldukça güç olduğunu söyledi.



Makaleler

Güncel