Şehit Komutan Ahmet Mahmut Vehbe'nin direniş yolculuğu

img
Şehit Komutan Ahmet Mahmut Vehbe'nin direniş yolculuğu YDH

Cuma günü, İsrail'in Beyrut'un Güney Banliyösüne yönelik saldırısında, aralarında “Hacı Ebu Hüseyin Samir” olarak da bilinen Hizbullah Komutanı Ahmet Mahmut Vehbe'nin de bulunduğu çok sayıda vatandaş şehit oldu.




YDH- El-Meyadin'e göre, Hizbullah'ın askeri medyası Şehit Ahmet Vehbe'nin İslami Direniş yolculuğunun ayrıntılarını yayınladı.

Şehit Ahmet Vehbe 1964 yılında Lübnan'ın güneyindeki Adlun köyünde doğdu. 

Lübnan'daki İslami Direniş'e ilk kurulduğunda katıldı ve özellikle İsrail'in Güney'i işgali sırasında olmak üzere askeri operasyonlarının büyük bir kısmında önemli bir rol oynadı. 

Şehit Vehbe 1984 yılında İsrail işgali tarafından esir alındı. 

Yakalanmasına rağmen yılmadı ve Direniş'e sadık kaldı

Şehit lider 1997 yılında Ensariye pususunda saha komutanı olarak önemli bir rol oynadı. 

Ayrıca 2007 yılına kadar Hizbullah'ın Merkezi Eğitim Birimi'nde çeşitli liderlik pozisyonlarında bulundu ve 2012 yılına kadar Rıdvan Gücü'nde askeri eğitimden sorumlu oldu. 

Şehit Vehbe daha sonra Merkezi Eğitim Birimi'nin liderliğini üstlendi ve 2014 yılına kadar hareketin çeşitli oluşumlarında Hizbullah'ın insan yeteneklerinin geliştirilmesinde kilit sorumluluklar üstlendi. 

Aynı zamanda Lübnan'ın doğu sınırında ve Suriye'nin çeşitli vilayetlerinde aşırılık yanlısı terörist saldırılara karşı savunmada kilit komutanlardan biriydi.

Şehit komutan, 2024 yılı başlarına kadar Rıdvan Gücü'nü, özellikle de askeri operasyonlarını, Şehit İbrahim Akil ile birlikte, Filistin Direnişi'nin Aksa Tufanı'nı başlattığı Ekim ayından bu yana İsrail işgaline karşı kuzey cephesinde yönetti. 

Komutan Visam el-Tavil'in Ocak ayında şehit edilmesinin ardından Şehit Ahmet Vehbe Merkezi Eğitim Birimindeki rolünü yeniden üstlendi. 

Komutan Ahmed Vehbe, 20 Eylül 2024'te İsrail işgalinin Beyrut'taki bir konut binasına birkaç hava saldırısı düzenleyerek onu ve yoldaşlarını Kudüs yolunda öldürmesinin ardından şehit oldu.