Kilis'te toplanan silahlı grupların idari ve teknik bakımdan yeniden yapılandırıldığı bildirildi.
Rusya ve ABD arasında sağlanan anlaşmadan sonra ateşkes sürecine giren Suriye sahasındaki cepheler yeniden ateşlendi.
Ateşkes ilan edilir edilmez Nusra ve yabancı tekfircilerin olduğu silahlı gruplar, bu ateşkesi tanımadıklarını ve bozacaklarını dile getiriyorlardı. Ateşkese dâhil edilmeyen bu gruplar uluslararası güçler tarafından da terörist kabul ediliyor.
Ateşkesten hemen sonra Suriye ve Rusya, ateşkesin bozmak isteyen bazı bölge güçleri var diyerek Türkiye ve Suudi Arabistan'ı işaret etmişti.
Rusya bugün yaptığı açıklamada, ateşkesi bozan silahlı grupları “terörist gruplara teslim olmakla” itham etti.
Halep güneyine saldırı başlatarak ateşkesi bozan silahlı gruplar açısından durum pek parlak değil.
Halep güneyinde Suriye ordusuna, Halep kuzeyinde de IŞİD'e karşı kaybeden silahlı gruplar, Kilis'te Türkiyeli yetkililerin de katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.
Kilis'te Türk yetkililerle toplantı
Arabi21'e konuşan silahlı grupların bir komutanı, Halep'te Rai beldesinin de kaybedilmesinin ardından Türkiyeli yetkililer ve diğer silahlı gruplarla Kilis'te 2 gün süren bir toplantı gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Adının açıklanmasını edilmesini istemeyen komutan, IŞİD'in Halep kuzeyinde birkaç köy ve beldeyi kontrol altına alınmasının ardından Kilis'te liderlik kadrosunun ve sonraki hamlelerin konuşulduğunu da dile getirdi.
Kaynağa göre Türk yetkililer bu toplantıda, sahada istenileni vermeyen silahlı gruplara kızgınlıklarını dile getirdi ve Suriye-Türkiye sınırındaki bölgelere hızlıca operasyon başlatılmasını talep etti.
Bu toplantının ardından Şamlılar Cephesi ve Nureddin Zengi Tugayı gibi grupların ve çatı yapıların hem idari ve teknik kısmı hem de askeri komutası değiştirildi.
Özellikle IŞİD ile çatışmalarda silahlarını cephede bırakıp geri çekilen komutanlar ve liderler görevlerinden uzaklaştırıldı.
Kaynağa göre bazı gruplarda silah taşıyanlar, herhangi bir amaç veya hedef için değil, maaş için çatışmalara dahil oluyor. Dolayısıyla çatışmalardan hızlıca çekilebiliyor ve ne için savaşıldığını bilmeyebiliyor.
Silahlı gruplardan Türkiye'ye: Suriye'ye kara harekatı başlatın
Silahlı gruplar ayrıca Türk yetkililerine ''Suriye'ye kara harekâtı başlatın yardım edelim'' önerisinde bulundu; fakat yine aynı kaynağa göre Türkler bu teklifi reddetti.
Türk yetkililer ayrıca silahlı gruplardan Kilis'e atılan roketlerin kaynağını soruşturmalarını ve o bölgelerde IŞİD'in var olup olmadığını bildirmelerini istedi.
Kaynak ayrıca toplantıların Türk kentlerinde yapılmasının amacının, Suriye hava kuvvetlerinin saldırılarından ve intihar bombacılardan korunmak olduğunu söyledi.
Suriye hava kuvvetleri daha önce birkaç toplantıyı hedef almış ve sahadaki silahlı grupların önemli isimlerini tasfiye etmişti.