Türk ve Rus temsilcilerinin görüştüğü Suriyeli muhaliflerin siyasi müzakerelere katılma konusunda imzaladıkları metnin ayrıntıları açıklandı.
YDH- Sputnik haber ajansının haberine göre Türk ve Rus temsilcilerle görüşen Suriyeli muhalifler, imzaladıkları anlaşmayla Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak müzakerelere katılmak üzere bir heyet belirlemeyi taahhüt etti.
Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanlarının Moskova’da imzaladıkları ortak bildiri sonrasında gündeme gelen Astana müzakerelerinin 23 Ocak’ta başlaması bekleniyor.
Muhaliflerin müzakere heyetini 16 Ocak’tan önce belirleyeceği ve Astana’da yapılacak görüşmelere Birleşmiş Milletler temsilcilerinin de katılacağı bildirildi.
İstanbul merkezli muhalif örgütlerden Suriye Ulusal Koalisyonu’nun liderlerinden Corc Sabra, 27 Aralık’ta Reuters’e verdiği demecinde “Muhaliflerle Suriye rejimi arasında görüşmeler olduğuna dair hiçbir bilgiye sahip değiliz. Bizim bu meseleyle kesin olarak hiçbir ilgimiz bulunmamaktadır” demişti.
Türkiye ve Rusya’nın terörist olarak kabul edilen IŞİD ve Nusra’yı kapsam dışında bırakarak garantörlüküstlendiği ateşkesin sürmesi halinde Astana müzakerelerinin başlayabileceği bildirilmişti.
El Cezire, Fetih Ordusu adı altında Nusra ile birlikte hareket eden Ahrar Şam adlı örgütün Türkiye ve Rusya garantörlüğünde ilan edilen ateşkesle ilgili olarak “Açıklanan ateşkes ve beraberindeki görüşmelere dair bazı çekincelerimiz var ve bu nedenle anlaşmayı imzalamadık. Zamanı geldiğinde açıklama yapacağız” şeklinde bir açıklama yaptığını duyurmuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün Anadolu Haber ajansına verdiği demecinde Muhaliflerin ateşkese uyduğunu öne sürerek “Ateşkes anlaşmasından sonra ihlalleri görüyoruz. Artan ihlalleri durduramazsak Astana süreci akamate uğrayabilir. Bu ihlalleri kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor. İran'ın da garantörlüğünün gereğini yapması lazım. Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması lazım" dedi.
Ilımlı diye nitelenen grupların Fetih Ordusu içerisinde Nusra ile birlikte hareket ettiğini belirten uzmanlar, Türkiye’nin ‘ılımlıları’ Nusra’dan ayrıştırmasının bu örgütler içerisinde bir iç savaşa sebep olabileceğini ifade ediyor.
Ateşkese katıldığı belirtilen grupların ateşkes kapsamı dışında bırakılan Nusra ile çatışmadan ateşkese bağlı kalamayacağını hatırlatan uzmanlar, Astana’daki müzkerelere hangi muhalif grupların katılacağının da belirsiz olduğunu söylüyor.