İdlib için hazırlık

img
İdlib için hazırlık YDH

Suriye ordusunun silahlı grupların işgali altındaki İdlib’i kurtarmak için operasyon başlatma ihtimalinin güçlendiği bildirildi.




YDH-İRNA haber ajansının haberine göre İdlib’deki yerel kaynaklar, Heyet-i Tahrir Şam (Nusra) liderlerinin “Beyaz Baretliler” adlı grubun unsurları eşliğinde Türkiye’ye kaçtığını söyledi.

Sputnik haber ajansı da bazı Nusra’nın askeri liderleriyle şer’î sorumlularının insan kaçakçıları yardımıyla Sermada’dan Türkiye’ye geçtiğini öne sürdü.

Habere göre Nusra liderleri, Türkiye’ye kaçmadan önce İdlib halkının evlerini ve arsalarını ve ele geçirdikleri tarihi eserleri satarak büyük miktarda para elde etti.

Pazartesi günü haber kaynaklarının Nusra, Türkistan İslam Partisi ve IŞİD’in İdlb’e askeri teçhizat ve militan gönderdiğinin belirtildiği haberde Nusra’nın Türkistan İslam Partisi ile koordineli olarak İdlib’den Hama’ya bağlı Gab ovası ile Lazkiye’nin kuzey kırsalına askeri güç sevk ettiği bildirildi.

IŞİD’in de bölgede kalan 500 kişilik gücünü Gab ovasına gönderdiği belirtilirken silahlı grupların bu askeri güç  intikalinin Suriye ordusunun İdlib’e Gab ovası ve Lazkiye’nin doğusundan bir harekat başlatacağı yönündeki haberlerle ilgili olduğu ifade edildi.

Suriye ordusu ve müttefiklerinin İdlib’i silahlı grupların işgalinden kurtarmak için geniş çaplı bir operasyon başlatacağı beklenirken Amerika ve diğer Batılı ülkeler, kimyasal silah gerekçesiyle Suriye’ye askeri müdahale tehdidinde bulunmuş Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de yapılan anlaşma ile Suriye ordusunun operasyonu gerçekleşmemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 17 Eylül’de yapılan Soçi mutabakatı çerçevesinde İdlib ve çevresinde 15-20 kilometrelik silahtan arındırılmış bölge oluşturulması ve M-4 ve M-5 karayollarının trafiğe açılması öngörülmüştü.

Ancak Türkiye’nin nüfuzu altındaki silahlı gruplar silahtan arındırılması öngörülen bölgeden çekilirken Nusra, Türkistan İslam Partisi ve Hurraseddin (Dinin Muhafızları) adlı örgütler Soçi anlaşmasına uymadılar ve Suriye ordusu mevzilerine yönelik saldırılarını sürdürdüler.

 Rusya, Suriye’de asıl hedefin Suriye’nin toprak bütünlüğüne yeniden kavuşması olduğunu belirterek Soçi anlaşmasını geçici bir çözüm diye nitelerken Suriye hükümeti ise Türkiye’yi Soçi anlaşmasındaki yükümlülüklerine bağlı kalmamakla suçladı.

Suriye hükümetinin silahlı grupların Soç anlaşmasıyla silahsızlandırılması öngörülen bölgelerden Suriye ordusu mevzilerine ve Halep’teki sivillere roket ve havan topu saldırıları yapmaya devam etmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Rey el-Youm gazetesi, Şam ve Tahran’ın Moskova’yı İdlib’e operasyon yapmaya ikna etmeye çalıştıklarını bildirmişti.