Arap ülkelerinin son 8 yılda yaşanan çatışmalar ve savaşlar sebebiyle uğradığı maddi hasarın 900 milyar doları bulduğu açıklandı.
YDH- Kuveyt resmi haber ajansına demeç veren Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Mahmud Muhyiddin, 2010 ile 2018 yılları arasında bölge ülkelerinde yaşanan çatışmalar ve savaşlar sebebiyle Arap ülkelerinde 900 milyar dolarlık maddi hasar meydana geldiğini söyledi.
2010 yılının Aralık ayında Tunus’ta başlayan ve kısa sürede Mısır, Yemen, Bahreyn, Libya ve Suriye’ye yayılan hükümet karşıtı protestolar ‘Arap Baharı’ diye adlandırılmıştı.
Dünya Bankası Başkanı Birinci Yardımcısı Mahmud Muhyiddin, 8 yılda bölgede yaşanan 900 milyar dolarlık yıkımın, Arap ülkelerindeki gelişme ve kalkınma fırsatlarını yok ettiğini belirterek açıklanan bu miktarın asgari düzeydeki rakam olduğunu söyledi.
Mahmud Muhyiddin belirli bir ülke ismi zikretmemekle birlikte “2011’de Arap Baharı devrimlerinin Yemen, Suriye ve Libya’da silahlı mücadeleye dönüşmesi, bu ülkelerin ekonomisini ve altyapısını derinden etkiledi. Buna bir de IŞİD’in Suriye ve Irak gibi ülkelerde sebep olduğu yıkım eklendi” dedi.
Gelir dağılımı konusunda dünyadaki en kötü durumda olan ülkelerin Arap ülkeleri olduğunu belirten Muhyiddin, “Örneğin Arap dünyasındaki servet sahiplerinin yüzde 10’u milli gelirin yüzde 60’ını kontrol ediyor. Avrupa’yla kıyaslandığında ise yüzde 45’lik bir paya sahipler” dedi.
Mahmud Muhyiddin son olarak Dünya Bankasının petrol fiyatlarının 2019’da varil başına 69 dolar, 2020’de ise 74 dolar olacağını tahmin ettiğini söyledi.