Iraklı siyasi gruplar, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifası konusunda uzlaşmaya varamadı.
YDH- Sumeriye televizyonunun Iraklı bir milletvekiline dayandırdığı haberine göre siyasi liderlerin Bağdat’ta yaptıkları çok sayıda görüşmeye rağmen Başbakan Adil Abdulmehdi’nin görevden alınması veya istifası konusunda uzlaşmaya varamadı.
Nasr ittifakı lideri ve eski Başbakan Haydar İbadi, mevcut hükümetin gensoru ile düşürülmesi için çalışıyor.
Nasr ittifakı sözcüsü Ayat Muzaffer Nuri, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin gensoru ile düşürülmesi halinde kendi ittifaklarının alternatif başbakan adayına sahip olduğunu söyledi.
Kanun Devleti ittifakı lideri ve eski Başbakan Nuri el-Maliki de hükümetin istifası ve reform talebiyle protesto gösterileri yapanları kendi aralarından bir temsilci heyeti seçerek hükümetle görüşmeye çağırdı.
Nuri el-Maliki, göstericilerin müzakere heyeti ile hükümetin görüşmeleri sonrasında uzlaşmaya varılacak hususları üçüncü bir tarafın belirli bir takvim içerisinde uygulaması önerisinde bulundu.
Irak’taki gösterilerin ve şiddetin tırmanması üzerine Birleşmiş Milletler de Iraklı siyasi gruplara kapsamlı bir ulusal diyalog başlatmaları çağrısında bulundu.
Başbakan Adil Abdulmehdi ne diyor?
Başbakan Adil Abdulmehdi, Salı günkü haftalık basın toplantısında bir kez daha barışçıl gösterileri ve halkın meşru taleplerini desteklediğini ve alternatif bir kabine üzerinde uzlaşma sağlanması halinde istifaya hazır olduğunu söyledi.
Alternatif bir hükümet olmaksızın istifa etmesinin yaşanan krizi daha da derinleştireceğini belirten Başbakan Adil Abdulmehdi, şunları söyledi:
“Irak’taki gösterilerde 2003’ten beri biriken yanlışlıklara vurgu yapılıyor, bu açıdan gösteriler doğru yönde gidiyor.
Anayasa, herkesi kapsayan, herkesin yararlandığı bir şemsiyedir. Anayasada değişikliğe ihtiyaç var; ancak sorun bu değişikliğin nasıl uygulanacağıdır. Anayasa değişikliğine anayasal mekanizmalarla başlamak gerekir. Doğru çözüm yolu budur.
Irak’ta partiler ve seçim yasası sebebiyle siyasi partilerle halkın arası açıldı. Bu ayrılık sebebiyle de son seçimlere katılım yüzdesi düştü.
Bu ayrılığı ortadan kaldırmak için bağımsız adayların önünün açmak üzere yeni bir yasa hazırladık.
Barışçı gösterileri destekliyorum ve bunu yasal bir hak olarak görüyorum. Ancak bazıları bu gösterileri ülkeyi tahrip etmek için canlı kalkan olarak kullanıyor. Evlere, kamu kurumlarına, parti bürolarına ateş açılması barışçı gösteri tanımına uymaz.”
Başbakan Adil Abdulmehdi, bazı siyasilerin yaptığı istifa çağrılarına da değinerek hükümetin herhangi bir uzlaşma sağlanmadan istifa etmesinin durumu daha da karmaşık hale getireceğini söyledi.
Abdulmehdi ayrıca hükümetinin iktidarı gasp etmediğini, eğer ülkenin yararına olacaksa istifaya hazır olduğunu söyledi.