Hizbullah’ın Rusya ziyareti İsrail’i tedirgin etti

img
Hizbullah’ın Rusya ziyareti İsrail’i tedirgin etti YDH

İsrail rejiminin dışişleri bakanı Gabi Aşkenazi, Hizbullah heyetinin Moskova ziyaretinin hemen ardından Rusya’ya gitti.




YDH- Jerusalem Post gazetesinin haberine göre İsrail rejiminin dışişleri bakanı Gabi Aşkenazi, Lavrov-Hizbullah görüşmesinin ardından Moskova'ya uçtu.

İsrailli bir diplomatik kaynak, Aşkenazi'nin bugün Lavrov ile görüşmeyi planladığını ve Hizbullah temsilcisiyle yaptığı görüşmede neyin tartışıldığını kendisine sormak istediğini söyledi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Aşkenazi ile görüşme konularının "İkinci Dünya Savaşı'nın tarihini ve sonuçlarını gözden geçirme girişimlerini de içereceğini" söyledi. Lavrov ile görüşmesinden önce Aşkenazi'nin Moskova'daki Meçhul Askerin Mezarı'na çelenk bırakması ve İsrail Büyükelçiliği'nde bir Holokost Anıtı açılış törenine katılması bekleniyor. 

İsrail, Avrupa, Hizbullah, Rusya ve İran arasında görüşmeler ve diplomatik ilişkiler ivme kazanıyor. Lübnan parlamentosundaki Hizbullah milletvekillerinin Rusya’yla görüşmesinin ardından, İsrail’in dün en üst temsil düzeyinde Avrupa turuna çıktığı ve Hizbullah hassas füzeleri ile İran’ın nükleer bomba üretme tehdidini anlattığı dile getirildi. 

İsrail rejimine ait “Israel Radar” adlı internet sitesinin haberine göre İsrail ordusu Hizbullah tehdidini vurgulamak için Avrupalı diplomatları Lübnan sınırına götürüyor. İsrail ordusunun İran’ın nükleer programı ve Hizbullah ile ilgili son derece gizli istihbarat bilgilerini Avrupa ile paylaşacağı, Almanya, Fransa ve Avusturya'daki üst düzey yetkililere sunacağı belirtildi. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu amaçla Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi ve Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ile Salı günü diplomatik temaslara başladığını duyurdu. Öte yandan Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Gantz’ın, İran hakkında istihbarat toplamayı artırma talimatı verdiği belirtildi.

Öncesinde İsrail’in ABD'nin İran'la temaslarını şekillendirmek amacıyla Biden Yönetimi ile çok gizli istihbaratı paylaştığı ileri sürülürken, yeni diplomatik çabaların İsrail’in Hizbullah üzerinden Lübnan’ı işgale hazırlanmasında Avrupa kamuoyunu şekillendirmeye ve desteğini almaya çalıştığı iddia ediliyor. 

Jerusalem Post'un haberine göre evvelki gün de İsrail ordusu, İngiltere, Fransa, Belçika, Yunanistan, Polonya gibi Avrupa ülkelerini temsil eden bir büyükelçiler grubunu  İsrail'in kuzeyindeki İsrail-Lübnan sınırında bulunan Biranit askeri üssüne götürdü.  

Grubu İsrail rejimi ordusunun Stratejik Bölüm Başkanı Tuğgeneral Oren Setter karşılayarak, hükümetin "sınırları içinde egemen, istikrarlı ve gelişen bir Lübnan"ı koruma çabalarını desteklediğini ancak Hizbullah ile sıkı bir şekilde ilgilenmenin önemini dillendirdi. 

Büyükelçiler daha sonra Yukarı Celile'de Lübnan sınırına bitişik Zarit'i ziyaret etti ve burada IDF 91. Tümen Komutanı Shlomi Binder ile görüştüler. Hizbullah  tünellerini ortaya çıkarmak için devam eden operasyon hakkında bilgi aldılar.  

Binder ise “Hizbullah ile İran arasındaki sıkı bağı ve bu gerçekliğin yarattığı bölgesel tehditler”den bahsetti. "Hizbullah yalnızca İsrail Devleti'ni değil, Lübnan'ı da en çok ve en önemlisi tehlikeye atıyor. Misyonu bölgesel istikrarı baltalamaktır; misyonumuz Kuzey vatandaşlarını korumaktır" dedi. 

Belçika'nın İsrail Büyükelçisi Jean-Luc Bodson, "Gördüklerime, Hizbullah'ın böyle bir şeye ne kadar enerji ve zaman harcadığına gerçekten şaşırdım. Buna inanmak için onu görmelisiniz," diye konuştu. "İran söz konusu olduğunda, biz Belçika'da İran'ın nükleer kapasiteye ulaşmasından çok korkuyoruz ve Biden yönetimi ile işbirliği yaparak en iyi çözüme ulaşabileceğimizi umuyoruz” yorumunu yaptı. 

Avrupa ve İsrail arasındaki ilişkilerin gelişmesini hedefleyen ve kar gütmeyen bir kuruluş olduğu belirtilen ELNET’in CEO'su Shai Bazak ise, İran ve Hizbullah'a yönelik stratejik algının İsrail'in ulusal güvenlik kaygılarına daha iyi uyacak şekilde değiştirilmesinden bahsederek, "Bugünkü tur Avrupa ile İsrail arasında büyüyen ortaklığı yansıtıyor… 

Avrupa ülkelerini özellikle küresel jeopolitik harita çarpıcı biçimde değişirken İsrail'in kilit müttefikleri olarak görüyoruz. Avrupa ile İsrail arasındaki diyalog ELNET'in misyonunun merkezinde yer alıyor" şeklinde konuştu. 

Jerusalem Post’un haberine göre ise İsrail cumhurbaşkanı Rivlin, üç ülkeyi kapsayan Avrupa ziyaretinin ilk ayağında Salı günü Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi. Bugün Avusturya devlet başkanı Alexander Van der Bellen yarın ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceği belirtildi. 

Rivlin’in, İran'ın daha fazla nükleer silah geliştirmesini nasıl engelleyebileceklerini tartıştığı belirtilirken; “İsrail, bölgedeki tüm İran faaliyetlerine karşı çıkmaya devam edecek” mesajını ilettiği belirtildi. Hizbullah'ın yoğunlaşan faaliyetleri, İsrail'in savaş suçlarının soruşturulmasına karar veren Uluslararası Ceza Mahkemesi karşısında Avrupa’nın desteğini alma ihtiyacı, Ortadoğu'daki diplomatik gelişmeler, Filistin seçimleri ve salgının da görüşmelere konu olduğu İsrail medyasına yansıdı. 

İsrail medyasına göre, Almanya'da Steinmeier, İsrail’in İran ve Hizbullah’ın yarattığı tehlikelerle ilgili endişelerini paylaştı, iki devletli çözümün Filistinlilerle bir an önce müzakere edilmesinin "zorunlu" olduğunu belirtti. Ancak, çözüme ulaşmada uzun süren gecikmelerden İsrail'in sorumlu olmadığını kabul etti.

Genelkurmay Başkanı Kochavi ise “Biz masum sivillere zarar vermemek için elimizden gelen her şeyi yaparken, düşmanlarımız tamamen masum olan sivillerimize zarar vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Son derece karmaşık olan yeni bir savaş çağındayız ve UCM kendisini yeni gerçekliğe adapte etmelidir. Askerleriniz [Almanya’dakiler] dünyanın başka yerlerinde de aynı sorunlarla karşılaşabilir ve bu nedenle şu anda desteğiniz bizim için çok önemli” dedi.