Zalmay Halilzad görevden alınıyor

img
Zalmay Halilzad görevden alınıyor YDH

SAAF-Amerika’nın Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın gelecek aylarda görevden alınacağı




SAAF-Amerika’nın Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın gelecek aylarda görevden alınacağı bildiriliyor.

 

İngiliz Independent gazetesine açıklamalarda bulunan üst düzey bir Amerikalı yetkili “Zalmay Halilzad gerçekten başarısız oldu, zira onun Sünnileri siyasi sürece katma adımı Irak’taki şiddet olaylarını azaltmadığı gibi, bu durum Şiilerin de öfkesine sebep oldu” diye konuştu.

 

Independent gazetesi, konuyla ilgili yorumunda ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın, 2005 yılının nisan ayından itibaren ülkedeki Sünni Arapları siyasi sürece dahil eden gerçekçi adımlar attığını; ancak Sünni Arapların siyasi sürece katılmasının ülkedeki şiddeti daha da tırmandırdığını belirterek Afgan asıllı Zalmay Halilzad’ın anayasa referandumu sürecinde Sünni Arapları siyasi sürece katılmaya razı etmek için anayasada değişiklikler yapılmasını sağladığını ifade etti.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de Halilzad’ın emredici tutumundan duyduğu rahatsızlığı belirtmiş, Halilzad’ın ABD’nin işgal döneminde Irak’a tayin ettiği Paul Bremer gibi davranamayacağını belirten Başbakan Maliki, “Büyükelçi Halilzad, Bremer değildir, o, Bremer gibi her canının istediğini yapamaz. Onun bir büyükelçi gibi davranması gerekiyor” demişti.

 

Halilzad'ın yerine ABD'nin Pakistan büyükelçisinin atanması bekleniyor.