Şemari: Teröristler 150 bin masuma kıydı

img
Şemari: Teröristler 150 bin masuma kıydı YDH

SAAF-Irak Sağlık Bakanı Ali El Şemari, ülkede 3,5 yılda 150 bin masum Iraklının teröristlerce




SAAF-Irak Sağlık Bakanı Ali El Şemari, ülkede 3,5 yılda 150 bin masum Iraklının teröristlerce öldürüldüğünü söyledi.

 

Avusturya'yı ziyaret eden El Şemari, Viyana'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana bazı kişilerin ülkede 600 bin kişinin öldüğünü söylediğini, ancak bunun abartılı bir rakam olduğunu, gerçekte bu sayının 150 bin olduğuna inandığını kaydetti.

 

El Şemari, Irak'ta terörist saldırıların bakanlığının finansmanlarını tükettiğini belirterek, ülkede hastanelerin, hasta ve yaralıların tedavisi için bağış ve yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi ve "Sağlık bakanıyım ve insanlara yardım edemiyorum" dedi.

 

Irak'ın altyapısının yeniden inşası için en az 10 yıla ihtiyacı olduğunu ve ülkedeki tıbbi koşulların "umutsuz" göründüğünü belirten El Şemari, kapalı yollar nedeniyle hastaların hastanelere ulaştırılamadığını, tıbbi malzemenin yetersiz olduğunu ve bunların yurt dışından ülkeye getirilmesinin bazen aylar sürdüğünü bildirdi.

 

El Şemari, 1983 yılından bu yana Irak'ta herhangi bir hastane inşa edilmediğine dikkati çekerek, ihtiyaç duyulan 80 bin yataktan sadece 15 binine sahip olunduğunu kaydetti ve "Herkesin yardımına ihtiyacımız var" diye konuştu.

 

ABD'nin Iraklılara kendi ordu ve polis teşkilatının kontrolünü vermesi gerektiğini de ifade eden El Şemari, ABD'nin yetkiyi devretmesi halinde Irak ordusu ve polisinin 6 ay içinde teröristleri kontrol altına alabileceğini söyledi.

 

El Şemari, Irak'ta terörist saldırıları düzenleyenlerin Baasçı örgütler ve suç çeteleri olduğunu belirterek, "ABD ordusu işini yapmadı... Hükümetin ellerini bağladı. Yetkiyi bize vermeliler, biz bağımsız bir ülkeyiz" diye konuştu.