Rusya ile ırkçı İsrail rejimi arasında son dönemde yaşanan gerilim, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ne ırkçı rejime karşı bir karar tasarısı sunmasıyla yeni bir aşamaya girdi.
YDH- Fars haber ajansı, Rusya’nın ırkçı İsrail rejiminin önceki hafta Şam uluslararası havaalanına yaptığı füze saldırısı sebebiyle benzersiz bir adım atarak konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşımasıyla ilgili yayımladığı haber analizde şu ifadelere yer verdi.
Siyonist rejim haber kaynakları, Rusya’nın iki hafta önce İsrail uçaklarının Şam havaalanını bombalaması üzerine daha önce atmadığı bir adım atarak konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşımaya niyetli olduğunu bildirdi.
Genel bakış
- Rusya ile siyonist rejim arasındaki diplomatik gerilim, ırkçı İsrail rejimi aleyhine bir karar çıkarmak üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşınıyor.
- Siyonist rejimin iki hafta önce Şam havaalanına yaptığı terörist saldırı Moskova’nın sert tepki göstermesine neden oldu.
- Ukrayna’daki çatışmalar başladığında siyonist rejimin Rusya karşıtı ve Batı yanlısı bir tavır alması Rusya yetkililerinin tepkisine neden oldu. Bu durumun bölgede Rusya ile siyonist rejim arasındaki ilişkilerin geleceğini etkileyebileceği tahmin ediliyor.
Durum analizi
Suriye resmi haber ajansı SANA, 12 Haziran’da Suriye hava savunmasının Siyonist rejim ordusunun Şam’ın güneyini hedef alan füze saldırısına karşılık verdiğini bildirdi. Bu terörist saldırı sonrasında Şam havaalanında büyük hasara neden oldu ve Suriye ulaştırma bakanlığı, ikinci bir açıklamaya kadar tüm uçuşların durdurulduğunu belirtti.
Siyonist rejim ordusunun Suriye’nin egemenliğini ihlal ederek yaptığı saldırıların bir devamı olan bu saldırı Moskova’nın sert tepkisine neden oldu. Aynı gün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bir açıklama yaparak “Suriye’ye yönelik bombalamaların devam etmesi, uluslararası yasalara aykırıdır ve tamamen yasadışıdır. Biz İsrail’in Suriye’nin sivil altyapısının son derece önemli bir parçası olan Şam havaalanına yaptığı bu kışkırtıcı saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.
Gerginlik devam etti, İsrail medyası siyonist rejimin Rusya Büyükelçisi İzak Ben Zvi’nin Rusya dışişleri bakanlığına çağrıldığını bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı Asya ve Afrika Özel Temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, siyonist rejimin büyükelçisine Tel Aviv’in Şam uluslararası havaalanına yapılan saldırıyla ilgili açıklamasının ikna edici olmadığını söyledi. Ayrıca Moskova’nın Rusya ile İsrail arasında bu tür tehlikeli olayları önlemek için var olan mekanizma çerçevesinde daha fazla açıklama beklediğini vurguladı.
Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev de siyonist rejimin Suriye topraklarına yaptığı saldırıyı kabul edilemez olarak niteledi ve Moskova’nın İsrail’in Suriye topraklarına yönelik artan saldırılarını inceleyeceğini ve buna odaklanacağını söyledi.
Gerginlik daha da tırmandı ve siyonist rejim haber kaynaklarının bildirdiğine göre Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunmak üzere İsrail karşıtı bir karar taslağı hazırlıyor ve karar taslağında İsrail’den konuyla ilgili açıklama yapması isteniyor. Söz konusu taslakta “Uluslararası yasalar çiğnenerek yapılan bu saldırı ile istikrara zarar verildi, Suriye’nin ve diğer ülkelerin egemenlikleri ihlal edildi. Bu saldırının sorumluları cevap vermelidir; zira bizim Suriye’ye yaptığımız insani yardımlarımıza büyük zarar vermiştir” denildi.
Rusya, geçtiğimiz günlerde de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde siyonist rejimin işgali altında bulunan Suriye’ye ait Golan bölgesinde yeni yerleşim merkezleri inşa etme kararını bölgedeki istikrarı zayıflatıcı bir girişim olarak niteledi.
Rusya ile siyonist rejim arasındaki gerilim, son haftalarda Suriye konusuyla ilgili olarak büyükelçinin dışişleri bakanlığına çağrılmasıyla sınırlı değildi. İki taraf arasında ‘stratejik ilişki” diye nitelenen ilişkilerde de bundan önce Ukrayna’daki çatışmaların başlamasından ve siyonist rejimin Ukrayna’nın yanında yer almasından dolayı gerilim yaşanmıştı.
Bunun başlangıç noktası, siyonist rejimin Rusya’nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu üyeliğinin askıya alınması yönünde oy kullanması oldu. Siyonist rejim bu tavrıyla Moskova’ya Ukrayna konusunda arabulucu olma iddialarına rağmen Rusya karşıtı pozisyon alma konusunda Batı’nın baskılarına teslim olduğunu göstermiş oldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada siyonist rejimin attığı adımdan duyduğu üzüntüyü vurgulayarak bunun Ukrayna meselesini istismar ederek uluslararası kamuoyunu Filistin sorunu konusunda yanıltmaya yönelik zayıf bir çaba olduğunu ifade etti.
Bundan sonra da bu gerilim çeşitli hususlarda kendini gösterdi. Örneğin siyonist rejim parlamentosu üyelerinin Rusya Büyükelçisi Anatoli Viktorov’a yönelik sözlü sataşmaları üzerine Rus büyükelçi buna tepki göstererek parlamentoyu terk etti. Ayrıca siyonist rejimin dışişleri bakanı Yair Lapid’in Rusya’yı Ukrayna’da savaş suçu işlemekle suçlaması üzerine Rusya da işgalci rejimin büyükelçisi Aleks Ben Zvi’yi dışişleri bakanlığına çağırdı.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Hitler’in de Yahudi kanı taşıyabileceği”ne ilişkin sözleri siyonist rejimde öfke yarattı ve rejim, Rusya büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırıp Lavrov’un sözlerinden dolayı açıklama istedi.
Sonuç
Son gelişmeler, siyonist rejimin Rusya karşıtı tutumunun Ukrayna meselesiyle başlayıp Suriye topraklarına yönelik saldırılarıyla devam ettiğini gösterirken Rusya’nın da Suriye’de siyonist rejime yönelik tavrını değiştirmesi bekleniyor.
Siyonist yayın organlarından Times of Israel’in haberine göre Rusya’nın iki hafta önce Şam havaalanına yapılan saldırı dolayısıyla ortaya koyduğu benzersiz sert tepkiden önce İsrail’in Rusya ile yaşadığı çelişkiyi görmesi gerekiyor ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra artan bir şekilde Kiev’i desteklerken Rusya’nın kontrolü altında bulunan Suriye hava sahasında serbestçe dolaşmak istiyor. Times of İsrail’in bildirdiğine göre İsrailli yetkililer, Rusya’nın karşı çıkışına aldırmadan Suriye’ye saldırı sürecinin devam edeceğini söyledi.
Siyonist rejim medyası daha önce Rusya’nın ilk defa Suriye’ye saldıran İsrail uçaklarına S-300 füzeleriyle ateş açtığını belirterek bu durumun Rusya’nın İsrail karşısındaki tavrını değiştirmeye başladığının göstergesi olduğunu söylerken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya’nın Suriye’ye saldıran İsrail uçaklarına S-300 füzeleriyle ateş açtığına dair iddiaları yalanladı; ancak Moskova’nın İsrail rejiminden Ukrayna krizi konusunda daha objektif bir tavır beklediğini söyledi.
Çeviri: YDH