Hizbullah ABD silahlarına el koymuş

img
Hizbullah ABD silahlarına el koymuş YDH

SAAF-ABD’nin İsrail Hizbullah savaşından birkaç ay önce 14 Martçı bir grup için gönderdiği bir




SAAF-ABD’nin İsrail Hizbullah savaşından birkaç ay önce 14 Martçı bir grup için gönderdiği bir gemi dolusu silahın Hizbullah’ın eline geçtiği belirtiliyor.

 

İran’dan yayın yapan Baztab adlı internet sitesinin Beyrut muhabirine dayandırarak verdiği habere göre olay şöyle gelişiyor.

 

İsrail’in Lübnan’a yönelik 33 günlük saldırısından birkaç ay önce Hizbullah, ABD’den gelen silah yüklü bir geminin Beyrut Limanı’na yanaştığı istihbaratını alıyor. Gerekli güvenlik kurallarına riayet ettiği belirtilen geminin düzenlenen sahte listeyle ABD’den Beyrut Limanı’na ticari eşya getirdiği deklare ediliyor. Hizbullah’ın yaptığı arama sonucunda gemide bulunan silahların Lübnan’da başlatılması düşünülen iç savaşta kullanılmak üzere 14 Martçı gruplardan birine teslim edileceği anlaşılıyor.

 

Söz konusu gemiyle ilgili bilgi aynı gece Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’a ulaştırılıyor. Ertesi sabah düzenlenen ulusal diyalog toplantısında Lübnanlı siyasi grupların liderleri arasında hararetli tartışmaların sürdüğü bir sırada Hizbullah Genel Sekreteri Nasrullah her zamanki sakin tavrıyla toplantıya katılıyor.

 

Nasrullah, ABD’den Lübnan’a gönderilen silah dolu gemiyle ilgili kendisine iletilen bilgiyi toplantıya katılan liderlere aktardıktan sonra liderlere hitaben gemideki silahların kendilerine gönderilip gönderilmediğini soruyor. Lübnanlı siyasi liderlerin tümü, kesin bir dille gemideki silahların kendilerine gönderilmediğini belirtiyorlar. Hasan Nasrullah, liderlerin silahla ilgili bu olumsuz cevabı üzerine kinayeli bir şekilde “O zaman demek ki ABD bu silahları Direniş için göndermiş” diyor.

 

Lübnanlı siyasi liderlerin toplantı sırasındaki bu anlamlı suskunluğu, Hizbullah’ın ABD’nin Beyrut Limanı’na gönderdiği gemideki silahlara el koymasını kolaylaştırıyor ve Hizbullah ABD tarafından gönderilen bu silahları birkaç ay sonra yaşanacak savaşta İsrail ordusuna karşı kullanıyor.

 

Siyasi gözlemciler, bu olayın ortaya çıkmasıyla ABD’nin Hizbullah’ı yok edip silahsızlandırmak için İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısıyla eş zamanlı olarak Lübnan içerisinde bir iç savaş çıkarmk istediğinin anlaşıldığına dikkat çekiyorlar.