Direniş Ekseni cephesinde bugün (23 Kasım)

img
Direniş Ekseni cephesinde bugün (23 Kasım) YDH

Bugün yürürlüğe girmesi beklenen ateşkesin İsrail’in reddetmesi sebebiyle uygulanamaması üzerine Direniş Ekseni güçlerinin tüm cephelerdeki operasyonları devam etti.




YDH- Direniş Ekseni güçleri, Gazze’nin dışında Batı Şeria ve Lübnan’da da savaşın başladığı günden beri en şiddetli operasyonlara imza atti. 

Filistin 

Beyt Hanun bölgesinde Filistin direnişiyle İsrail ordusu arasında çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Zeytun mahallesi el-Mustafa Caddesi'nde İsrail ordusuna ait Merkava-4 tankı, Filistin Direnişi tarafından ‘Yasin-105’ roketleriyle vuruldu. 

Filistin Direnişi, Beyt Lahia'nın batısındaki Beyt Hanun'da ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şeyh Zayid Kuleleri çevresinde ilerleyen 4 İsrail askeri aracını tanksavar roketleriyle vurdu, araçlar kullanılamaz hale geldi. 

Gazze'nin güneyinde Netzarim ileri hattını ve Adalet Sarayı çevresinde İsrail askeri topluluğunu havan toplarıyla vuran Filistin Direnişi gün içerisinde yaptığı açıklamada, Zeytun mahallesi, Tel el-Hava, eş-Şati ve Şeyh Rıdvan bölgelerinde 11 farklı İsrail askeri aracını vurduğunu duyurdu. 

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ön saflarda İsrail askerleriyle şiddetli çatışmalara giren Filistin direnişi savaşçıları tanksavar roketleriyle iki askeri aracı vurdu. 

Cuhr ed-Dik'in doğusunda direnişle İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki et-Tavam ve el-Saftavi bölgelerine giren İsrail ordusu askerleri Filistin direnişi ile şiddetli çatışmalara girdi ve İsrail saflarına ağır kayıplar verildiği bilgisi geçildi. İsrail ordusu kayıp sayılarının açıklanmasına izin vermiyor. 

Filistin Direnişi, 114 mm'lik kısa menzilli ‘Rajum’ füze sistemiyle İsrail kuvvetlerinin Kibbutz Holeit’teki topluluğunu hedef aldı. Netzarim bölgsindeki İsrail askeri topluluğu çok sayıda havan topuyla bombalandı. 

İsrail ordusuna ait Miftahim bölgesi Filistin Direnişi tarafından füze bombardımanıyla bombalandı. Filistin Direnişi Hacer el-Dik bölgesine giren İsrail ordusu kuvvetleriyle şiddetli silahlı çatışmalara girdi. Gazze şehrinin doğusu ve güneyindeki Takaddum ekseninde İsrail askeri araçları roketlerle vuruldu.

Batı Şeria

7 Ekim’de başlayan savaşın ilk gününden bu yana Batı Şeria’da ilk roket operasyonu bugün yapıldı. Filistinli direnişçiler Cenin şehrinin batısındaki ‘Şaked’ yerleşim yerini Kassam-1 roketiyle bombaladı.

Yemen 

Yemen Silahlı Kuvvetlerinin füze kuvveti, 22 Kasım akşam saatlerinde işgal altındaki Filistin'in güneyindeki Umm Raşraş'ta (Eylat) İsrail’in askeri hedeflerine bir grup seyir füzesi fırlattı.

Irak/Suriye 

Kuzey Irak'taki Amerikan askeri üssü el-Harir, Irak'taki İslami Direniş tarafından bir kaç saat arayla 2 kez kamikaze İHA’larla vuruldu.

Irak Direnişi, Erbil Havalimanı'ndaki Amerikan askeri üssünü ve Suriye'deki Koniko petrol sahasındaki ABD üssünü roketlerle vurdu.

Irak’ta, ABD'nin Ayn el-Esed hava üssünün kuleleri RPG-7'ler ile vuruldu ve direniş güçleri geri çekilmeden önce ABD güçleriyle çatıştı. ABD askerleri arasında ölenlerin olduğu iddia ediliyor.

Lübnan 

22 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 16:15'te, er-Rahib bölgesinde konuşlanmış bir İsrail kuvveti uygun silahlarla vuruldu. Yapılan açıklamada İsrail ordusu saflarında kayıplar yaşandığı kaydedildi. Hizbullah, 22 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 16:35'te uygun silahlarla tekrar Malikiye bölgesini hedef aldı. 22 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 16.50'de Hizbullah, El Bağdadi'de İsrail ordusuna air bir alanı ve askeri mevzileri hedef aldı. Hizbullah 22 Kasım akşam saatlerinde çok sayıda İsrail ordusuna ait noktalarına yönelik füze operasyonu yaptı. 

El Bağdadi, el-Asi, el-Minara, el-Merc ve Tel Tayha bölgelerindeki askeri alanlar vuruldu. 22 Kasım tarihli günlük raporu girdiğimiz saatlerden sonra çıkan Hizbullah açıklamalarındaki operasyonları, 23 Kasım tarihli 24 saatlik dilim içerisindeki rapora ekledik. 

İsrail medyası, Hizbullah’ın savaşın başladığı günden beri en yoğun saldırılarının 23 Kasım’da gerçekleştiğini bildirdi.

Hizbullah, 23 Kasım Perşembe günü yerel saatle 08.30'da Dhayira’da İsrail askerlerinden oluşan bir piyade birliği topluluğunu vurdu. Aynı saatlerde Cel’al Alam bölgesinde de bir İsrail birliği de vuruldu. Yerel saatle 08.30'da Birkat Rişa askeri alanı da vuruldu. 

Hizbullah, yerel saatle 09.00'da Sa’sa yerleşim yerinin çevresinde konuşlanmış olan İsrail piyade askerlerini, yerel saatle 09:15’te Rahib bölgesindeki bir Merkava tankını ve ardından yaralıları kurtarmaya gelen İsrail ordusu piyade kuvvetini güdümlü füzelerle hedef aldığını duyurdu. 

Hizbullah, 10.15'te Safed’de bulunan İsrail ordusunun 91'inci Tümen 3'üncü Piyade Tugayı'nın karargahı olan Ein Zeitim üssünü 48 Katyuşa füzesiyle vurdu. 

Hizbullah yerel saatle 09.30'da Khirbet Ma'ar bölgesini füzelerle vurdu. Minara’da yerel saatle 11.00'de İsrail askerlerinin bulunduğu bir ev iki güdümlü füzeyle vuruldu. Hizbullah, yerel saatle 11.00'de Rahib ve Tel Şaar bölgelerindeki askerlerinin toplandığı alanı vurdu. 

Hizbullah, 11.05'te Rumeym ormanında İsrail askerlerinin toplandığı bir alanı ve el-Merc bölgesinde de İsrail askerlerinin mevzilerini vurdu. 

Hizbullah, saat 01.50'de Ruveysat el-Alam bölgesini saat 13.55'te de Ramya bölgesindeki İsrail ordusunu saat 14.27'de de Cel’al Alam bölgesindeki İsrail ordusu mevzilerini vurdu. 

Hizbullah, Al-Manara’da İsrail ordusundan dört askerin bulunduğu bir evi yerel saatle 14:50'de güdümlü füzelerle (ATGM) vurdu. Olayda ev tamamen yıkılırken, bina içerisindeki 4 İsrail askerinin de öldüğü kaydedildi. 

Hizbullah, yerel saatle 15:25'te Birkat Risha bölgesi yakınındaki İsrail askerlerini, yerel saatle 15.30'da Rahib’de İsrail askerlerinin civardaki toplanma ve konuşlanma noktalarını vurdu. Saat 15.35'te İsrail ordusuna ait Zarait kışlasını Burkan füzesiyle vurdu. 

Hizbullah yine aynı saatlerde (15:35) İsrail askerlerinin Hadab el-Bustan ve Birkat Rişa mevkileri civarındaki toplanma ve konuşlanma noktalarını tam isabetle vurdu. İsrail medyası bugün yaptığı haberlerde 7 Ekim’de başlayan savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Kuzey cephesinde İsrail ordusunun bu kadar yoğun saldırıya uğradıklarını belirtti. 

Hizbullah, haberi yayına hazırladığımız saat itibariyle, İsrail askeri üs ve hedeflerine karşı şu ana kadar 20’ye yakın operasyon gerçekleştirdi.



Makaleler

Güncel