İmad Akl

img
İmad Akl YDH

İmad Akl, Oslo Anlaşmalarından sonra direnişi canlı tutmak için komando operasyonlarına liderlik etmiş ve 24 Kasım 1993’te İsrail ordusunun saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş bir komutandı.




Aksa Tufanı savaşıyla birlikte Filistin direnişinin “sıfır mesafe” operasyonlarını sıkça duyar olduk. 

Peki, Filistin direnişinin bu gerilla taktikleri nasıl başlamıştı, bu operasyonların mimarı kimdi? 

Bu operasyonların mimarı Kassam Tugayları'nın kurucularından İmad Akl’dı. İmad Akl, Oslo Anlaşmalarından sonra direnişi canlı tutmak için komando operasyonlarına liderlik etmiş ve 24 Kasım 1993’te İsrail ordusunun saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş bir komutandı.  

‘Sıfır mesafe’ operasyonlarını ilk başlatan ve bu gerilla taktiğinin mimarı olan Kassam Tugayları komutanı İmad Akl, Gazze Şeridi’nin Cibaliya kampında 1971’de doğdu. 

23 Eylül 1988'de Hamas üyeliği nedeniyle tutuklandı. Hapishaneden çıktıktan sonra Gazze Şeridi'nde savaşçı oldu. Yahudi yerleşimci gibi giyinip takke takmak da dahil olmak üzere pek çok kılık değiştirmesinden dolayı ‘Hayalet’ olarak tanındı. 

İmad Akl, 1993'te Kassam Tugayları'nın baş komutanı olarak Akl'ın ardından gelen Muhammed Dayf'ın komutanı ve örnek aldığı bir askeri dehaydı.

İsrail’in suikast listesinde bir numaralı aranan kişiydi. İmad Akl, İsrail’in de itiraf ettiğine göre 40’a yakın operasyon gerçekleştirmiş, 15 İsrail askerini öldürmüş, onlarcasını da yaralamıştı. 

Bunlardan en dikkat çekeni, Kassam Tugayları'nın gerçekleştirdiği ilk video operasyonu olan Musab bin Umeyr Camii operasyonuydu.

12 Eylül 1993 sabahı, uluslararası medya, kanlar içinde 3 İsrail askerinin fotoğraflarını ve Kassam Tugayları'nın ambleminin yer aldığı bir kağıt parçasını yayımlarken, dünyada türünün ilk örneği olan bir manzarayla uyandı. 

Operasyonun sorumluluğunu İzzeddin el-Kassam Tugayları üstlendi. Bu operasyonu İmad Akl'ın yürüttüğü ve operasyonda 3 İsrail askerinin öldürüldüğü, 2 silahın da ele geçirildiği belirtildi. 

Operasyon direniş eylemlerinde niteliksel bir sıçramaydı. Özellikle de yenilmez ordu efsanesini yok ettiği için. 

Komutan İmad Akl, henüz 22 yaşında olmasına rağmen birçok nitelikli operasyonu gerçekleştirebildi ve tarih onu cesur direniş eylemleriyle bir efsane olarak ölümsüzleştirdi.

24 Kasım 1993'te Filistinli bir muhbir, İmad Akl'in yerini İsrail güçlerine bildirdi. Akl, beraberindeki savaşçılarla birlikte Gazze Şeridi'ndeki Şucaiyye'de bir evde saklanıyordu.

Mahallenin saatlerce kuşatılmasının ardından kaçmaya çalışan Akl, işgal askerlerinin saldırısında hayatını kaybetti. 

Suikasta uğradığında naaşını görenler, "Vücudunda 70 kurşun yarası ve çok sayıda bıçak yarası bulduk" dedi. 

Hayatını kaybettiğinde 22 yaşındaydı. İsrail, onu Gazze'den sürmek istiyordu, o ise verdiği şu cevapla tarihe geçti: 

"Allah için ölmeye karar veren genç bir adamı İzak Rabin engelleyemez. Sizin hayatı sevdiğiniz gibi biz de size ölümü seven adamlar getirdik.”  

Filistinli tutsaklar hakkında, "İzak Rabin'e, tutsaklarımızı asla unutmayacağımız söylemek istiyoruz. Bu tutsaklar bedenlerimizin organlarıdır. Hamas'ın, İsrail halkını esir almak istediğini anlamalı ve Rabin de bunu söyledi. Biz de evet diyoruz, bunu yapacağız. İsrail halkını esir alıp, istediğimiz zaman kaçırırız, istediğimiz zaman öldürürüz.” demişti. 

İzzeddin Kassam gerillası İmad Akl’ın, Filistin direnişine ilham veren sözlerinden bazıları da şöyle: 

“İşgal askerini öldürmek, Allah'a yakınlaşmamızı sağlayan bir ibadettir.” 

“Cihat, altıncı vakit namazımızdır.”

 “Siyonistlerin kafataslarıyla Cennetin kapılarını çalacağız.” 

 “Şehid olup cennete girinceye kadar Filistin’de kalacağım.”



Makaleler

Güncel