ABD ordusu Kızıldeniz'deki gemilere eşlik edecek

img
ABD ordusu Kızıldeniz'deki gemilere eşlik edecek YDH

ABD'li askeri yetkililer, Kızıldeniz'deki ticari gemilerin korunmasını güçlendirmeyi düşünüyor.




YDH- Amerikan yayın kuruluşu CNN, Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki gemilere yönelik füze saldırıları devam ettiğinden, ABD'nin ticari gemilerin korunmasını güçlendirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Rapora göre, "Amerika Birleşik Devletleri, Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumakla görevli çok uluslu denizcilik grubu olan Birleşik Deniz Kuvvetleri üyeleriyle bölgedeki güvenliği artırmanın yollarını araştırdı."

Haberde Amerikalıların Kızıldeniz'deki gemilere, Bab el-Mendab Boğazı'nı geçip Aden Körfezi'ne ulaşıncaya kadar eşlik etme konusu üzerinde durduğu bildirildi.

ABD genelkurmay başkan yardımcısı, pazartesi günü Washington'daki Atlantik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, 39 ülkeden oluşan görev gücünün yedi üyesinin yardım teklif ettiğini söyledi. 

CNN'in aktardığına göre, ABD'li yetkililer, önde gelen ülkelerin isimlerini vermeyi reddetti.

CNN'in geçtiği haberde şu ifadeler yer alıyor: "Bu görüşmeler, Husilerin her gün milyonlarca varil petrolün geçtiği hayati bir kanala müdahalesi konusunda bölgede artan endişeyi gösteriyor."

Ayrıca geçtiğimiz salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı Amerika'nın Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking'in Kızıldeniz'deki güvenliği görüşmek üzere bu hafta İran Körfezi'ndeki Arap ülkelerini ziyaret edeceğini duyurmuştu.

Söz konusu ziyaret için Lübnan'ın el-Meyadin televizyonu, Washington'un, Landerking'in önde gelen bir grup ABD denizcilik ortağıyla görüşeceğini ve "uluslararası nakliye için güvenli bir koridor oluşturacağını" bildirmişti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da geçtiğimiz pazartesi günü Washington'un Kızıldeniz'de ‘bir grup’ kurma konusunda bazı ülkelerle görüştüğünü söylemişti. 

Öte yandan İsrail kaynakları, Tel Aviv'in İngiltere ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu birtakım ülkelerden resmi olarak "Bab el-Mendeb Boğazı'nda seyrüsefer serbestisi" sağlamak amacıyla bir deniz grubu kurmalarını istediğini bildirdi.

Tüm bu gelişmelerin, Yemen Donanması'nın Kızıldeniz'de iki İsrail gemisine yakın zamanda düzenlediği saldırının ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Sanaa hükümeti ise Bab el-Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz'de seyir güvenliğini sağlamaya çalıştığını belirterek, Yemen güçlerinin yalnızca İsrail gemilerini hedef alınacağını vurguluyor.

Sanaa Hükümeti’ne bağlı Yemen Ordusu Sözcüsü General Yahya Seri, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları devam ettiği sürece Yemen ordusunun Kızıldeniz'deki tüm İsrail gemilerine saldıracağını söylemişti.

Sana Hükümeti’nin Savunma Bakanı Muhammed Nasır el-Atıfi de dün yaptığı açıklamada, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin Kızıldeniz'deki İsrail’e ait gemilere el koyacağını veya saldıracağını bildirmişti.