Güney Yemen’den İsrail’e destek: Göreve hazırız

img
Güney Yemen’den İsrail’e destek: Göreve hazırız YDH

“Arap Koalisyonunun” müttefiki olan Güney Yemen Geçiş Konseyi, “İran’ın bölgedeki yayılmacılığına karşı” İsrail gemilerinin güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.




YDH- Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’e karşı kurduğu Arap Koalisyonu’nun müttefiklerinden Güney Yemen Geçiş Konseyi İsrail gemilerinin güvenliğini sağlamak için göreve hazır olduğunu açıkladı.

Güney Yemen Geçiş Konseyi Askeri Sözcüsü Muhammed Nakib, X Platformundaki resmi hesabından yayımladığı mesajında Ensarullah Hareketi’nin İsrail gemilerini hedef alan saldırılarına karşı "güvenliği sağlamak için uluslararası ve bölgesel ortaklarla koordinasyon içinde" göreve hazır olduklarını açıkladı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2015’te Yemen’e savaş başlatmasından sonra Yemen fiili olarak ikiye bölündü. 

Ensarullah Hareketi liderliğinde kurulan başkent Sanaa merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümeti Yemen’in kuzey kesimlerini yönetirken, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin müttefiki olan gruplar da Yemen’in güneyini kontrol altında tutuyor.

Birleşmiş Milletler, Suudi koalisyonunun kontrolündeki hükümeti ‘Yemen devleti’ olarak tanıyor.

Güney Yemen Askeri Sözcüsü Muhammed Nakib, “İran’ın bölgedeki yayılmacılığı ve terörle mücadelede Arap Koalisyonu’nun etkili ve önemli bir ortağı olarak” “Arap savunma ve güvenlik sisteminin ayrılmaz bir parçası olduklarını kanıtladıklarını” söyledi.

Muhammed Nakib, “Bab el-Mendeb ve Aden Körfezi'ndeki deniz taşımacılığı yollarının güvenlik ve istikrarının bölgesel ve uluslararası ortaklarla koordinasyon içinde ortaklaşa korunmasına aktif olarak katkıda bulunma görev ve sorumluluğunu üstlenmeye hazır olduklarını” belirtti. 

Sanaa merkezli kuzeydeki Yemen ordusunun sözcüsü Yahya Seri ise bu akşam yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya dikkat çekerek bundan böyle Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb boğazında sadece İsrail gemilerini değil, hangi ülkeye ait olursa olsun İsrail’e mal taşıyan her türlü gemiyi meşru hedef olarak göreceklerini söyledi.

Suudi Arabistan destekli Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi 2015 yılının şubat ayında istifa etmiş; Ensarullah Hareketi de ülkenin yönetimsiz kalmaması gerektiğini belirterek diğer grupların katılımıyla yeni seçimlere kadar cumhurbaşkanlığı konseyi kurmuştu.   

Suudi Arabistan başkent Sanaa’da kurulan cumhurbaşkanlığı konseyini ‘Husilerin darbesi’ olarak nitelemiş ve İran’ın Yemen’i işgal etmesine izin vermeyeceklerini 24 Mart 2015’te yaklaşık 11 ülkeden oluşan ‘Arap Koalisyonu’ ile Yemen’e savaş açmıştı. 

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, 2015’ten beri savaştıkları Yemen’de ülkenin sadece bazı güney kentlerini kontrol altına alırken, başkent Sanaa merkezli Ulusal Kurtuluş hükümeti nüfusun büyük bölümünün yaşadığı kuzey kesimlerini yönetiyor.

  



Makaleler

Güncel