İsrail'den savaş suçuna 'izah'

img
İsrail'den savaş suçuna 'izah' YDH

Netanyahu'nun danışmanı, İsrail askerlerinin, esir alınan Gazzeli sivillere yaptıkları işkenceyi savundu.




YDH- "Burası Ortadoğu ve son derece sıcak." Bu sözler, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev tarafından sarf edildi.

Mark Regev, İsrail ordusunun Gazze'deki Filistinli sivilleri kitlesel olarak gözaltına almasını ve kışın ortasında onları soymasını haklı çıkarmak amacıyla bu sözleri sarf etti.

İngiliz yayın kuruluşu Sky News, Mark Regev ile bir röportaj yaptı. Program sunucusu, Mark Regev’e, Gazze'de onlarca Filistinlinin toplu olarak gözaltına alınarak kışın ortasında soyulduklarını gösteren ve sosyal medyada çok fazla tartışmaya neden olan fotoğrafları sordu.

İsrail Başbakan Danışmanı Mark Regev, Sky News’in sorusunu şu şekilde cevapladı: "Her şeyden önce Ortadoğu'da olduğumuzu ve havanın çok sıcak olduğunu unutmayın! Özellikle güneşli günlerde gömleğinizi çıkarmanızın istenmesi hoş olmayabilir, ama bu dünyanın sonu değil."

Tartışmanın ardından programın sunucusu, İsrail ordusunun insanları soyma hakkına sahip olmadığını söyledi. İsrail ordusunun, yakalanan bazı sivillerin Hamas'la hiçbir bağlantısı olmadığının ortaya çıkmasının ardından onları serbest bıraktığını belirtti. Sunucu, Mark Regev’e, “İsrail ordusu bunu yaparak Cenevre Sözleşmelerini ihlal etmedi mi?” diye sordu.

Ancak Netanyahu'nun danışmanı, "Fotoğraflar resmi değil ve videonun yayımlanma şekli de araştırılmalı, bu da İsrail'in sorumlu tutulamayacağı anlamına geliyor." diyerek İsrail ordusunun davranışını haklı çıkarmaya çalıştı.

Mark Regev’in bu ifadelerine sinirlenen Sky News sunucusu ise "Bu fotoğrafları İsrail ordusunun çektiği ortaya çıkarsa, fotoğrafların yayımlanma şekli ve Ortadoğu'nun sıcaklığı hiçbir şey ifade etmeyecek." diyerek tepki gösterdi.

Sunucunun, Cenevre Sözleşmeleri’nin İsrail ordusu tarafından ihlal edilmesine yönelik sorduğu sorulardan bunalan Regev, söz konusu uluslararası yasalardan haberi olmadığını söyledi.

İsrail televizyonları geçtiğimiz perşembe günü Gazze Şeridi'nde onlarca Filistinlinin görüntülerini yayımlamıştı. Kışın ortasında çıplak bir şekilde yerde oturan bu kişilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki operasyonda esir alındığı ve gözaltı merkezlerine götürüldüğü söylenilmişti.

İsrail ilk başlarda, bu kişilerin tutuklanıp fiziksel muayene için soyulan Hamas savaşçıları olduğunu iddia etmişti. Ancak daha sonra yayımlanan videolar İsrail’in bu konudaki yalanlarını ortaya çıkarmıştı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Direktörü Hadi el-Mazun, CNN'e verdiği demeçte, resimdeki insanların çoğunu tanıdığını ve onların Hamas savaşçıları değil, sivil olduklarını söylemişti.

Babasının, erkek kardeşinin ve bir dükkan sahibinin evlerinden sürüklenerek çıkarıldığını görünce şok olduğunu anlatan Hadi el-Mazun şunları ifade etmişti: "Nöbet geçiren kardeşimi soyarak soğukta sahile bıraktılar. Taciz edip fotoğrafını çektiler, kimliğini tespit edip Hamas'tan olmadığını anlayınca da serbest bıraktılar."

Bu fotoğrafların sosyal medyada yayınlanması birçok tartışmaya yol açmıştı. IŞİD'in Suriye ve Irak'ta esir aldığı kişilere yönelik davranışıyla İsrail’in Filistinlilere karşı davranışı arasında bir benzerlik kurulmuştu.