Yedek askerlerin maliyeti İsraillileri kaygılandırıyor

img
Yedek askerlerin maliyeti İsraillileri kaygılandırıyor YDH

İsrail’in 7 Ekim’den sonra hiçbir dönemde olmadığı kadar yedek askeri silah altına aldığı, bunun ise ekonomiye maliyetinin çok açık olduğu açıklandı.




YDH- İsrail’de yayımlanan Marker gazetesinin haberine göre 7 Ekim’den geçtiğimiz Kasım ayı sonuna kadar, yedek askerlerin İsrail ekonomisine maliyeti 20 milyar Şekel (5.5 milyar dolar) oldu.

İbranice yayımlanan Marker gazetesi, silah altına alınan yedek askerlerin İsrail ekonomisi üzerindeki etkileriyle ilgili yayımladığı makalede İsrail bütçesinin geçtiğimiz kasım ayında yüzde 3.4 açık verdiğini bildirdi.

Maliye bakanlığının yedek askerlerin İsrail ekonomisine haftalık maliyetini 540 milyon dolar olarak tahmin ettiğini belirten gazete, merkez bankasının hesaplamalarına göre de yedek askerlerin silah altına alınmasıyla ortaya çıkan iş kaybının ise haftada 135 milyar dolar kayba neden olduğunu yazdı.

İsrail maliye bakanlığının yedek askerlerin hem doğrudan hem de ortaya çıkan iş kaybı nedeniyle ekonomi üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı endişe duyduğu belirtilirken İsrailli ekonomi analisti Meirav Arlosoroff şunları söyledi:

“İki aylık sürekli askeri görevler, subayları ve yedek güçleri yordu. Bu yüzden İsrail ordusunun onlara yeniden ihtiyaç duyması halinde yedek güçlerin yeniden askere gelmesi zor olacak. Eğer Lübnan cephesindeki savaş şiddetlenirse yedek güçler aşınır.”

İsrail maliye bakanlığı, 100 bin asker için yedek askerlerin doğrudan maliyetinin günlük olarak 19 milyon dolar olduğunu tahmin ettiğini belirten Meirav Arlosoroff, Gazze’de ne kadar yedek askerin görev yaptığının bilinmediğine dikkat çekti.

Meirav Arlosoroff, yedek askerlerin silah altına alınmasıyla oluşan iş kaybı konusunda da şunları söyledi: “Yaklaşık 200 bin yedek asker olduğu varsayıldığında onların ekonomiye günlük olarak doğrudan maliyeti 150-200 milyon şekel (yaklaşık olarak 41-54 milyon dolar) olacaktır.”