İsrail’den ABD’ye Gazze’de kalıcıyız mesajı

img
İsrail’den ABD’ye Gazze’de kalıcıyız mesajı YDH

İsrail rejimi, Amerika’ya savaş bitse de Gazze’nin kuzeyinden çekilmek niyetinde olmadığını bildirdi.




YDH- Yediot Ahronot gazetesinin İbranice nüshasında yer alan habere göre İsrail rejimi, Amerika’ya “şu aşamada Gazze’nin kuzeyinden çekilme olmayacak” şeklinde açık bir mesaj iletti.

Amerikalı yetkililerin son dönemde İsrail’e yönelik uyarılar içeren mesajlarına dikkat çeken gazete, İsrail’in Amerikan eleştirilerine rağmen Gazze konusundaki tutumunun ayrıntılarına yer verdi. 

Amerikan Başkanı Joe Biden, Gazze’deki soykırımdan dolayı İsrail rejimine dünyada verilen desteğin aşındığına, Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin istikrarsız durumuna dikkat çekerek sivil katliamlarının durdurulması yönünde uyarılar yapmıştı.

Gazetenin haberine göre Washington’dan gelen bu uyarılara rağmen İsrail hükümeti Gazze’yi ilhak etme veya yerleşime açma niyeti taşımamakla birlikte Gazze’den hemen hemen çekilmeyi de düşünmediğini Amerikalılara iletti.

İsrail rejiminin savaş bittikten sonra da ordusunun bir kısmını Gazze’nin kuzeyinde tutmayı sürdürmek niyetinde olduğunu belirten gazete, üst düzey İsrailli yetkililerin “Gazze’nin kuzeyinde yaşayan ve çatışmalar sonucunda evlerini terk etmek zorunda kalan tüm Filistinlilerin derhal geri dönüşü mümkün olmayacak. Kademeli bir geri dönüş süreci olacak, zaman içinde ve kimin döneceğine biz karar vereceğiz" dediğini nakletti.

Gazetenin haberine göre savaş bitse dahi Gazze’den çekilmeme yönündeki karar sadece Netanyahu ve kabinesiyle sınırlı değil. Bu konuda siyasi düzeyde nispeten geniş bir mutabakat var.