İsrailli askeri uzmandan savaş yorumu: Rezalet

img
İsrailli askeri uzmandan savaş yorumu: Rezalet YDH

İsrailli askeri uzmanlar, Gazze savaşındaki belirsizlikler sürerken Lübnan cephesindeki tehlikeye dikkat çekiyor.




YDH- El Meyadin televizyonunun haberine göre İsrailli askeri uzmanlardan Ben Caspit, İbranice yayın yapan Maariv gazetesinde yazdığı makalede Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah’tan “İsrail’in resmi tehdidi” olarak söz etti.

İsrail ordusundan emekli olduktan sonra askeri uzman olarak medyada askeri analizler yapan Ben Caspit, savaşın ne zaman sona ereceğini kimsenin bilmediğini ve İsrail’in artan tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirttiği yazısında Gazze’deki kara harekatından “rezalet” diye söz etti.

Ben Caspit, Lübnan sınırındaki kuzey cephesinin ne zaman alev alacağının belirsiz olduğunu ve Yemen sorununun nasıl çözüleceğinin bilinmediğini belirtti ve Batı Şeria’yı da patlamak üzere olan bir barut fıçısına benzetti.

İsraillilerin hayatlarının soru işaretleriyle dolu olduğunu belirten Ben Caspit, bir savaştan diğerine geçerek normal bir hayatın korunamayacağını söyledi.

Şu anki savaşla 2006’daki Lübnan savaşını kıyaslayan Ben Caspit, 2006’daki savaşta Marun er-Ras bölgesinde 8 askerin ölmesi üzerine İsrail’in adeta felç olduğunu ve donup kaldığını hatırlattı. 

Ben Caspit, İsrail’in Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah’ı “resmi tehdit” olarak ilan ettiğini ve adeta hakkında ne hüküm verecek diye bekleyen bir sanık gibi Nasrullah’ın konuşmasını beklediğini ifade etti.

İsrail’deki karar vericiler, Hamas’ı ortadan kaldırmayı düşünmeye cesaret edersek yüzlerce askerin öleceği yönündeki tahminler üzerine dehşete düşmüştü” diyen Ben Caspit, mevcut durumu ise şöyle değerlendirdi: “Ancak son iki ayda ‘balon patladı’, çünkü dünyadaki başka hiçbir orduda ölen subay yüzdesi bu kadar yüksek değil."

Ben Caspit, Hizbullah’ın operasyonlarının kapsamını sınırlı tutmasının İsrail için bir hakaret, İsrail ordusunun Gazze’deki saldırılarının ise rezalet olduğunu ifade etti.

İsrail, Hizbullah’ın şu ana kadar sadece askeri hedeflerle sınırlı olan operasyonları sebebiyle, Lübnan sınırındaki yerleşimlerdeki 300 bin kadar kişiyi iç kesimlere tahliye etmek zorunda kaldı.