Kızıldeniz ‘ısınıyor’

img
Kızıldeniz ‘ısınıyor’ YDH

Sana hükümeti, herhangi bir tehdide karşı koymaya hazır olduklarını açıkladı.




YDH- İngiliz Deniz Ticareti Operasyon Merkezi (UKMTO) Yemen'in Moha limanının güneyindeki Bab al-Mendeb yakınlarında bir olayın yaşandığı ihbarını aldıklarını bildirdi.

Kızıldeniz’de yaşanan olaylar sonrası ABD’nin çağrısı üzerine Akdeniz'deki koalisyon gemilerinin İsrail'e destek için Kızıldeniz ve Yemen kıyılarında toplanmaya başladığı haberleri geliyor.

Şu anda bölgede 43 savaş gemisinin bulunduğu bildiriliyor.

Söz konusu koalisyonun Ensarullah’ı vurma niyetine ilişkin Batı medyasında birçok haber yer alıyor. Ancak ABD’nin, bunun, kaçınılması gereken bölgesel bir çatışmaya dönüşmesinden korktuğu için bu seçeneği görmezden gelmeye devam ettiği söyleniyor.

Yemen'in 5'inci Askeri Bölge Komutanı Tümgeneral Yusuf el-Medeni ise bu sabah verdiği demeçte, Gazze'de yaşanacak herhangi bir gerilimin Kızıldeniz'deki gerilime eşit olacağı uyarısında bulundu.

Al-Meyadin’in bu sabah yayımladığı bir rapora göre, Yemen ordusunun "olası her türlü tehdide karşı hazırlık seviyesini artırmaya hazır olduğunu” vurgulayan Tümgeneral el-Medeni “Düşman, son aşağılanmadan sonra Yemen’e tepki vermek için pusuda bekliyor." dedi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık olarak, Kızıldeniz'deki Bab el-Mendeb Boğazı'nı geçmeye çalışan İsrail gemilerine operasyonlar düzenlemeye başlamıştı.

Bunun yanı sıra, işgal altındaki Filistin topraklarına da saldırılar düzenleyen Yemen ordusu özellikle de Eylat limanını insansız hava araçları ve füzelerle hedef almıştı.

“Gazze'ye yönelik saldırılar ve Filistin halkına karşı işlenen suçlar durduruluncaya kadar İsrail'in gemilerine ve çıkarlarına yönelik askeri operasyonlara devam edecekleri” uyarısında bulunan Sana hükümeti, Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu gıda ve ilaç malzemelerinin ithal edilmesinin gerekliliğini de vurgulamıştı.

En şiddetli seçeneklerine henüz başvurmadıklarını vurgulayan Yemenliler “En ufak bir adım atarsanız tüm bölgeyi ateşe veririz!” diyerek, Amerika ve İsrail'e uyarılar göndermeye devam ediyor.

Ayrıca, Sanaa merkezli Yemen hükümetinin Sahil Güvenlik Komutanı General Muhammed el-Kadiri de geçtiğimiz hafta verdiği bir röportajda, İsrail’e yönelik operasyonlarında üçüncü aşamaya geçebileceklerini söylemişti.

Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed el-Buheyti de sosyal medya hesabından şunları paylaştı: “İsrail Gazze işgalini bitirmezse üçüncü aşamaya geçerek şu ana kadar kullanmadığımız silahlarla İsrail, Tel Aviv ve Hayfa'nın derinliklerine saldıracağız. Amerika ve Batı şunu bilmelidir ki, tüm Kızıldeniz ve gemileri Yemen füzelerinin ve insansız hava araçlarının hedefindedir. Avrupa ve Amerika’ya kış geliyor.”

Hong Kong merkezli OOCL, dün yaptığı açıklamada, işgal altındaki Filistin'e mal sevkiyatını durdurduğunu ve gemilerinin bir sonraki duyuruya kadar İsrail'e gitmeyeceğini bildirmişti.

Daha önce de deniz taşımacılığında en büyük şirketler arasında yer alan bazı Avrupalı şirketler de Kızıldeniz'den İsrail'e mal transferini durdurduklarını açıklamıştı.