Newsweek: Saldırılar ABD donanması için yeni bir baş ağrısı

img
Newsweek: Saldırılar ABD donanması için yeni bir baş ağrısı YDH

Kızıldeniz'de giderek artan Yemen saldırılarının ABD Donanması için bölgede yeni bir "baş ağrısına" yol açtığı belirtiliyor.




YDH- Amerikan Newsweek dergisi, “Yemen'in Kızıldeniz'de artan saldırıları, ABD Donanması'na yeni bir baş ağrısı yaşatıyor. ABD ordusu, büyük nakliye kanallarındaki saldırı ve kaçırma dalgalarına nasıl tepki vereceği konusunda zor seçimlerle karşı karşıya kalabilir.” ifadelerine yer verdi.

"Saldırıların bölgedeki ABD deniz kuvvetleri için zor bir ikilem oluşturduğunu" bildiren  Newsweek, “Yemen kuvvetleri iyi bir gemisavar füze stokuna sahip ve ABD Donanması'nın korumayı umabileceğinden daha fazla gemiyi taciz edebilirler.” değerlendirmesinde bulundu.

Dergi, raporunda şu uyarıya da yer verdi: "ABD, İsrail'i desteklemek için Doğu Akdeniz'deki varlığını gösterme ile Güney Kore ve Tayvan gibi müttefiklerini destekleme ve kaynakları dünyanın farklı bölgeleri arasında bölme ihtiyacı arasında denge kurmalı."

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden araştırmacı Fabian Hinz dergiye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "ABD Donanması her zaman her yerde olamaz. Gemileri kaçırmalara karşı savunmak, füze veya insansız hava aracı saldırılarına karşı savunmaktan daha kolay olabilir. Ancak ABD Donanması sonuçta Kızıldeniz'in her metresini kapsayamaz ve en savunmasız gemileri koruyamaz."

"ABD'nin neredeyse imkansız bir görevi üstlenebileceğini, ancak aynı zamanda Yemen güçlerini daha fazla saldırı düzenlemekten caydırmaya da çalışabileceğini" vurgulayan Hinz, "ABD Donanması ayrıca gemisavar füze stoklarının peşine düşmeyi de seçebilir, ancak ABD'nin bunu yapmayı isteyip istemediği veya yapacak istihbarat kaynaklarına olup olmadığını bilmek zor.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün sabahın erken saatlerinde yaptığı açıklamada Ensarullah saldırılarının ardından Kızıldeniz'deki ticareti korumak için çok uluslu bir güç oluşturulduğunu duyurdu.

Açıklamaya göre koalisyona ABD'nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya katılıyor.

Yemen’deki Ensarullah Hareketi’ne bağlı Sana hükümeti ise Gazze’deki saldırılar durup abluka kaldırılana kadar Kızıldeniz’de İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini vurguluyor.



Makaleler

Güncel