Malezya limanlarını İsrail gemilerine kapattı

img
Malezya limanlarını İsrail gemilerine kapattı YDH

Malezya, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşılık olarak, İsrailli gemilerin herhangi bir Malezya limanına yanaşmasını engelleme kararı aldı.




YDH- El-Mesire’nin haberine göre Malezya Başbakanı Enver İbrahim bugün yaptığı yazılı açıklamada İsrail bayraklı ve bu ülkeye ait tüm gemilerin ülkesinin limanlarına yanaşmasının yasaklandığını duyurdu.

Kararın gerekçesinin İsrail’in Filistin’e yönelik zulmü olduğuna işaret eden Enver, yasağın, İsrail'in Filistin'e saldırılarına yanıt niteliğinde olduğunu ve derhal yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Enver, İsrail'e ait ve İsrail bayraklı gemilerin yanı sıra 2002'den bu yana giriş izni verilen İsrailli denizcilik şirketi ZIM'a ait tüm gemilerin ülkedeki limanlara yanaşmasının süresiz olarak yasaklandığını belirtti.

Açıklamaya göre, Malezya’nın kararı ayrıca İsrail'e giden tüm gemilerin Malezya limanlarında kargo yüklemesine de yasak getirdi.

Enver'in açıklamasında “Malezya, kararın Malezya'nın ticari faaliyetlerini etkilemeyeceğinden emin” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan İsrail’in önde gelen medya kuruluşlarından Haaretz gazetesi bugün, iki haftadır deniz yoluyla İsrail'e konteyner gelmediğini, bunun önümüzdeki dört hafta içinde de devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim daha önce Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile yaptığı telefon görüşmesinde Malezya'nın Hamas'ı kınamak için Batı'nın uyguladığı baskıya yanıt vermeyi reddettiğini ve Aksa Tufanı savaşında Filistin halkının yanında olduklarını vurgulamıştı