'Yemen ABD’nin caydırıcılığını sarstı'

img
'Yemen ABD’nin caydırıcılığını sarstı' YDH

The News York Times, Yemen’in Kızıldeniz’deki kararlılığı karşısında Amerika’nın caydırıcı gücünü kaybettiğini belirtti.




YDH- Amerika’nın önde gelen gazetelerinden The New York Times, Yemen’in Kızıldeniz’de geri adım atmayarak kararlı bir şekilde Amerika’ya meydan okuduğunu yazdı.

İsrail’e giden gemilere Kızıldeniz’de el koyan Yemen’e karşı Amerika’nın kurduğu çok uluslu koalisyona değinen gazetenin haberinde, Yemen'in eyleminin Amerika'nın caydırıcılığının azaldığını gösterdiği vurgulandı.

Habere göre Amerikalı askeri yetkililer, Beyaz Saray’ın askeri olarak karşılık vermeyi ya da daha geniş bir tırmanmayı istemediğini aktardı.

Haberde, ABD’nin liderlik ettiği çok uluslu koalisyonun ilan edilmesinin ardından Yemen’in hiç vakit kaybetmeden bunu ABD için bir başarısızlık olarak nitelendirdiği ifade edildi.  

Gazete ayrıca, Sana Savunma Bakanlığı Ahlaki Rehberlik Dairesi Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Abdullah bin Amir’in kısa bir süre İsrail’in Gazze halkına yönelik savaşı durduğunda Kızıldeniz’deki gerilimin de duracağını belirttiği konuşmasına yer verdi.

Gazze’deki savaşın tüm Ortadoğu’da İsrail ve ABD’ye karşı öfke uyandırdığını, Ensarullah’ı da bu nedenin savaşa sürüklediğini belirten haberde, “Ensarullah Hareketi’nin ateşli bir askeri saldırı başlatmasının bölge genelinde popülaritesini artırdığı kaydedildi.

Haberin devamında Eski İsrailli yetkili ve Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü araştırmacısı Yoel Guzansky’nin Ensarullah ile ilgili şu sözlerine dikkat çekildi: “Ensarullah ile ilgili sorun, caydırmanın çok zor olması.”

Gazeteye konuşan iki Amerikalı yetkili ise, askeri liderlerin Yemen’de ilk hedefleri belirlediğini, ancak Beyaz Saray’ın Yemen’e askeri olarak karşılık verme ve daha geniş bir tırmanma riskini göze alamadığını belirtti.

Öte yandan Amerikan “The Wall Street Journal” gazetesinde yayınlanan bir makalede, Kızıldeniz’deki gelişmeler ele alınarak, Yemen’deki son saldırılardan çıkarılacak dersin “Amerika’nın artık caydırıcılığını kaybettiği” olduğu vurgulandı.