İsrailli subaylar Sokotra adasında

img
İsrailli subaylar Sokotra adasında YDH

İsrailli subayların, İsrail gemilerini korumaya yönelik ortak plan kapsamında Yemen'in güneyindeki Sokotra adasına gittiği bildirildi.




YDH- Bir grup İsrailli subay, İsrail, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan arasında, Yemen sularında İsrail gemilerini korumaya yönelik ortak plan kapsamında Yemen'in güneyindeki Sokotra adasına gitti.

İran'dan yayın yapan ‘Tahavvülât-i Cihan-i İslam’ haber analiz sitesinin yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, son günlerde Abu Dabi'den gelen bir Emirlik uçağı, Yemen'in güneyindeki Sokotra adasına gitti. Bu uçakta bir grup İsrail askeri ve danışmanının yanı sıra BAE istihbarat görevlileri de bulunuyordu.

Bu rapora göre İsrailli ve Emirlik danışmanları, Sokotra adasında yeni kurulan Emirlikler’e ait üssüne gittiler.

Daha önce, BAE ve İsrailli yetkililerin 10 Eylül'de Sokotra'yı ziyaret ettikleri ve iki tarafın, bu stratejik adanın batısındaki ‘Zafil Şarka’ ve ‘Kattaynan’ bölgelerinde istihbarat üsleri kurmaya yönelik çalışmalar yaptıkları haberleri yayımlanmıştı.

Yetkililer, bu ziyaretin, bazı İsrail medyasında Sa’ar 6 firkateyninin Sokotra adasına gitmesi ve konuşlandırılmasıyla ilgili haberlerin yayımlanmasından sonra gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu söylüyorlar.

Saar 6 fırkateyni geçtiğimiz günlerde ilk kez Kızıldeniz'e gönderilmişti. Bu firkateynin Sokotra'daki görevi ve İsrailli danışmanlar hakkında herhangi bir tam bilgi yayınlanmadı. Ancak Sa’ar 6'nın savunma amaçlı kullanımını dikkate alan uzmanlar, İsrail'in BAE ve onun desteğiyle bu adada bir deniz üssü kurmayı planladığını ve Sa’ar 6'nın da bu üssü koruma amaçlı orada bulunduğunu dile getiriyorlar.

Sokotra, Yemen'in, güney sularının kontrolünde önemli rol oynayan Aden Körfezi'ndeki en önemli ve en büyük adasıdır. Geçmişte İngiltere ve Portekiz tarafından deniz ve askeri üs olarak kullanılan bu ada, son yıllarda BAE ve Suudi Arabistan paralı askerleri arasında sürekli bir çatışmaya sahne oluyor.

Son olarak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’e karşı kurduğu Arap Koalisyonu’nun müttefiklerinden Güney Yemen Geçiş Konseyi bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada, İsrail gemilerinin güvenliğini sağlamak için göreve hazır olduğunu açıklamıştı.