İsrail Gazze’den eli boş dönecek

img
İsrail Gazze’den eli boş dönecek YDH

İsrail medyası, İsrail ordusunun, hedeflerine ulaşamadan Gazze’den geri çekilmek zorunda kalacağını dile getiriyor.




YDH- İsrail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesine ait Ynet News haber sitesi, İsrail ordusunun öngördüğü hedefleri gerçekleştiremeden Gazze’den çekilebileceğini bildirdi.

Haberde, İsrail ordusu Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmadan Gazze Şeridi'ni terk etmek zorunda kalabilir.” denildi. 

İsrailli gazeteci Ronen Bergman, üst düzey hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı. 

İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan İsrailli yetkili, kara operasyonunun hedefinin, Hamas'ın altyapısının, yeteneklerinin ve yönetiminin yok edilmesi ve tüm esirlerin serbest bırakılması olduğunu hatırlattı. Bu hedefler doğrultusunda aldığı birtakım talimatlar nedeniyle de Netanyahu hükümetinden bazı isimlerle görüşmeler yaptığını belirten yetkili, her görüşmeden sonra midesinin bulandığını ve tiksinti duyduğunu açıkladı.

Bergman’ın kaynağına göre, kara operasyonu, bir esir takası anlaşmasına varma hedefi çerçevesinde Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinvar'a baskı yapmak için başlatıldı. 

Tüm başarısızlıklara rağmen, İsrailli yetkililerin Hamas’ı dağıtmak istediğini belirten kaynak, Yahya Sinvar üzerinde baskı kurmak için kara operasyonuna devam edilmesi gerektiği konusunda da ısrar ettiklerini vurguladı. 

Medyanın, Gazze'nin işgali öncesinde İsraillileri kara saldırısının kolay olmayacağı konusunda uyardığını hatırlatan yetkili, İsrail rejiminin 2006 yılında benzer şekilde Hizbullah’ı da hafife aldığını söyledi. 

İsrailli gazeteci Bergman’a göre, dünya, İsrail’in Gazze'de kalmasına izin vermeyecek. 

İsrail ordusunun kara operasyonunda verdiği zayiat ve uluslararası baskıya dikkat çeken Bergman, İsrail’in hedeflediğinden çok daha erken bir zamanda geri çekilmeye zorlanacağını söyledi. 

Bergman, İsrail güçlerinin silah zoruyla esirlerini geri getiremeyeceğinin başından beri belli olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, İsrail ordusunun muhtemelen Filistin direnişinin füze gücünü tamamen yok etmeden ve tünel ağına önemli ölçüde zarar vermeden geri çekileceğinin altını çizdi. 

Öte yandan ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk da X platformundaki kişisel hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu. 

Indyk, Netanyahu’nun İsrail kamuoyuna açıklayamadığı şeyleri Barnea, Bergman ve Caspit gibi önde gelen gazetecilerin açıkladığını vurgulayarak, “bugünün İsrail’de bir dönüm noktası olduğunu” ifade etti.

Indyk’a göre, söz konusu gazeteciler İsrail kamuoyuna, “Hamas'ın yara aldığını, ancak yenilmeyeceğini ve şu anda yapılabilecek en iyi şeyin, rehinelerin yüksek bir bedelle iadesini müzakere etmek olduğunu" söyledi.



Makaleler

Güncel