Türk Petrol şirketi Erbil’de petrol buldu

img
Türk Petrol şirketi Erbil’de petrol buldu YDH

SAAF-Türk petrol şirketi Genel Enerji ve İsviçre şirketi Addax’ın Erbil'in Koysancak ilçesine bağlı




SAAF-Türk petrol şirketi Genel Enerji ve İsviçre şirketi Addax’ın Erbil'in Koysancak ilçesine bağlı Tektek zengin rezerve sahip bir petrol yatağı bulduğu bildirildi.

 

KYB Basın Bürosunun haberine göre TT-04 adlı kuyuda yapılan testler sonucu buradaki günlük petrol üretim kapasitesinin 29 bin 790 varil olduğu ifade edildi. Kuyudan çıkan petrolün yüksek graviteye sahip (46-47 API) çok kaliteli ve hafif bir petrol olduğu belirtilirken üretim gerçekleştiğinde bugünkü fiyatlarla günlük satış gelirinin 1.8 milyon doları, yıllık satış gelirinin ise 657 milyon doları bulacağı bildirildi.  

 

Test sonuçlarının belli olmasından sonra konuşan Genel Enerji CEO’su Mehmet Sepil sonuçlardan çok memnun olduklarını belirterek, “İnanıyoruz ki, Genel Enerji bu proje ile birlikte uluslararası pazarda dünya çapında bir petrol arama ve üretim şirketi olma hedefine kısa zamanda ulaşacaktır. Tektek projesi, Kürdistan bölgesi ve tüm Irak halkına sağlayacağı katkının yanı sıra bölgenin acil enerji ihtiyacının giderilmesine de yardımcı olacaktır” dedi.

 

Kürdistan Bölge Hükümeti, bu yılın başında Genel Enerji ve Addax Petroleum ile 25 yıllık üretim paylaşımı anlaşması yapmıştı. Bölgede 1.2 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor. Anlaşmaya göre gelirin yüzde 85’ini Kürdistan Bölge Yönetimi alacak. Kalan yüzde 15 ise Genel Enerji ile Addax Petroleum firma arasında paylaşılacak.

 

Merkezi Cenevre’de bulunan Addax Petroleum, Addax & Oryx grubu tarafından 1994 yılında kuruldu. Bu şirket 1990’lı yıllarda özellikle çok sayıda tesislerinin olduğu Batı Afrika’da çok aktif oldu. Günde 80 bin varil ile Nijerya’daki petrol üretim ve ihracat ünitesi temel üretim alanını oluşturuyor. Eylül başında Kanada petrol şirketi Pan-Ocean Energy’yi 1,6 milyar Kanada dolarına (1 Milyar Euro) satın aldı.