Hamas ve İslami Cihat’tan İsrail şartlarına ret

img
Hamas ve İslami Cihat’tan İsrail şartlarına ret YDH

Hamas ve İslami Cihat’ın Gazze’de ateşkes ile ilgili olarak Mısır’ın sunduğu teklifi reddettiği bildirildi.




YDH- Reuters haber ajansı, Mısırlı bir kaynağa dayandırdığı haberinde Hamas ve İslami Cihat’ın İsrail’e taviz vermeyi reddederek Gazze’de ateşkesle ilgili olarak Mısır’ın sunduğu öneriyi kabul etmediğini bildirdi.

Hamas Siyasi Büro üyelerinden İzzet Raşak ise Hamas’ın Reuters’in söz konusu haberiyle ilgili olarak herhangi bir bildiri yayımlamadığını açıkladı.

İzzet Raşak, “Bir kez daha vurguluyoruz: Siyonist rejimin kapsamlı saldırıları durdurulmadıkça hiçbir müzakere söz konusu değil. Filistin halkı geçici bir ateşkesin ardından saldırı ve terörün yeniden başlamasını istemiyor. Siyonist rejimin saldırılarının daimi olarak durmasını istiyor” dedi.

Reuters’in haberine göre Mısır’ın Hamas ve İslami Cihat’a önerisi, daimi ateşkes karşılığında Gazze’deki hükümetin bırakılmasını, seçimlerin yapılmasını öngörüyor. Ayrıca bu önerinin kabul edilmesi halinde Hamas üyelerine yargılanmama garantisi veriliyor.

Haberde Hamas’ın bazı İsrailli esirlerin serbest bırakılması dışında hiçbir taviz vermeye yanaşmadığı belirtilirken İslami Cihat’ın da İsrail rejimiyle dolaylı müzakereler konusunda “düşman savaş meydanında elde edemediğini, müzakereler ile elde edemeyecek” dediği nakledildi.

Reuters’in haberine göre İslami Cihat’tan bir heyet, saldırıların durdurulması konusunu görüşmek üzere dün Kahire’ye gitti. 

İslami Cihat Genel Sekreteri Ziyad Nehhale, geçtiğimiz hafta Kahire’deki müzakerelerin hedefinin “saldırıların durması”, “düşmanın çekilmesi” ve “Gazze’nin yeniden inşası” hedeflerine yönelik olduğunu açıklamıştı.

Ziyad Nehhale ayrıca esir takasının da “herkese karşı herkes” ilkesi doğrultusunda olabileceğini söylemişti.

Hamas ve İslami Cihat geçtiğimiz cumartesi günü de saldırılar tamamen durdurulup İsrail güçleri Gazze’den çekilmedikçe esir takası müzakeresi yapılmayacağını açıklamıştı.

 



Makaleler

Güncel