Yemen karşıtı koalisyonda kriz büyük

img
Yemen karşıtı koalisyonda kriz büyük YDH

Amerikan müttefiki ülkeler Yemen karşıtı koalisyondan uzak durmayı tercih ediyor.




YDH- Amerika’nın İsrail deniz ticaretine ağır darbe vuran Yemen’deki Sanaa hükümetini cezalandırmak için kurduğu koalisyon büyük bir kriz yaşıyor. 

Fransa, Amerika’nın emri altına girmeyeceğini belirtirken İspanya Yemen karşıtı operasyonlara katılmayacağını açıkladı.

İtalya Savunma Bakanlığı da Amerika tarafından kurulan koalisyonun bir parçası olarak değil, İtalyan armatörlerden gelen taleplere yanıt olarak Kızıldeniz'e bir gemi konuşlandıracağını ifade etti. 

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise daha önceki açıklamalarında operasyonla ilgilenmediklerini bildirmişlerdi.

Batı medyasına göre Amerikan müttefiklerinin Yemen karşıtı koalisyona katılma konusundaki isteksizliği, Washington’un İsrail rejimine verdiği sınırsız destekten kaynaklanıyor. 

Cibuti Dışişleri Bakanı, Bab el Mendeb'deki deniz ticaretinin askıya alınmasının, ülke ekonomisine zarar verme ihtimaline rağmen Cibuti'nin ittifaka katılma konusunda isteksiz olduğunu belirtti.

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf ayrıca ülkesinin, Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusu tarafından yapılan saldırıları “Filistinliler için meşru bir destek” olarak gördüğü için kınamadığını açıkladı. 

Amerikan müttefiki ülkelerin, ‘Refah Muhafızı Operasyonu’ adlı Yemen karşıtı koalisyon ile ilgili endişeleri hakkında Reuters’e açıklamada bulunan Madrid Complutense Üniversitesi Profesörü David Hernandez, Avrupa kamuoyunun İsrail'in eylemlerini eleştirmeye başlaması nedeniyle Avrupalı ​​liderler, seçmenlerinin kendilerine karşı dönmesinden büyük endişe duyuyor.