Güvenlik Konseyi Pier Cemayel cinayeti için devrede

img
Güvenlik Konseyi Pier Cemayel cinayeti için devrede YDH

SAAF-BM Güvenlik Konseyi, Lübnan hükümetinin Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesi




SAAF-BM Güvenlik Konseyi, Lübnan hükümetinin Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesi konusunda yapılacak araştırmalara katılması yönündeki talebini kabul etti.

 

BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüten Peru temsilcisi, Lübnan hükümetinin Cemayel cinayeti ile ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nin yapılacak araştırmalara katılması için yaptığı başvurunun derhal kabul edildiğini ve bu konuda herhangi bir tartışma yaşanmadığını belirtti.

 

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi üyelerine gönderdiği mektupta Lübnan’da yaşanan olaylardan endişe duyduğunu belirtmiş ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore’nin Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesi konusunda Güvenlik Konseyi’nin yapılacak araştırmalara katılmasını istediğini ifade etmişti.

 

BM Güvenlik Konseyi, 2005 yılında da Refik Hariri cinayeti konusundaki araştırmalara katılmıştı.

 

BM Güvenlik Konseyi’ndeki ABD daimi temsilcisi John Bolton, Sinyore’nin araştırma talebini desteklediğini belirterek “olay henüz tazeyken BM Güvenlik Konseyi araştırmalara derhal başlamalıdır” dedi.

 

ABD Başkanı George Bush da Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore’yi telefonla arayarak “Suriye ve İran’ın müdahalelerine karşı Lübnan’ın bağımsızlığını” desteklediklerini belirtmiş, Cemayel cinayetiyle ilgili olarak İran ve Suriye’yi doğrudan suçlamamakla birlikte bu konudaki araştırmaların bütün yönleriyle yapılması gerektiğini ifade etmişti.

 

Güvenlik Konseyi’nin Cemayel cinayeti için devreye sokulması, Lübnan’da Refik Hariri cinayeti konusunda yaşanan sürecin ikinci perdesinin sahneye konulması olarak değerlendiriliyor.

 

Refik Hariri cinayetinden sonra Güvenlik Konseyi 1559 sayılı kararı çıkararak Suriye ordusunun Lübnan’dan çıkarılmasını sağlamış ve Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını söz konusu etmişti.