İsrail, Gazzelilerin ‘göçünde’ ısrarcı

img
İsrail, Gazzelilerin ‘göçünde’ ısrarcı YDH

Gazze'deki Filistinlilerin ‘göç ettirilmesi’ konusunda ısrarcı olan İsrail Ulusal Güvenlik bakanı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eleştirilerine yanıt verdi.




YDH- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller dün gece yaptığı açıklamada, Ben Gvir ve İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, Gazze halkının göç ettirilmesiyle ilgili açıklamalarını "kışkırtıcı" ve "sorumsuzca" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "ABD, İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir'in Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesine ilişkin son açıklamalarını reddediyor. Bu söylem kışkırtıcı ve sorumsuzcadır. İsrail, başbakanı da dahil olmak üzere, defalarca ve ısrarla, bu tür açıklamaların kendi politikalarını yansıtmadığını bize bildirdi.”

Amerika'nın bu açıklaması, Benyamin Netanyahu'nun Likud partisinin son toplantısında Gazze halkını mülteci olarak kabul edecek ülkeler bulma çabalarının sürdüğünü söylemesinin ardından geldi.

Ben Gvir, Miller'in açıklamasına, X platformundaki kişisel hesabı üzerinden cevap verdi. "Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri değiliz" diyen Ben Gvir şunları söyledi: "ABD bizim en iyi dostumuzdur, ama her şeyden önce İsrail için en iyisini yapıyoruz. Yüzbinlerce insanın Gazze'den göç etmesi, bölge sakinlerinin evlerine dönüp güven içinde yaşamalarına olanak sağlayacak ve askerler korunmuş olacaktır.”

Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana, çoğu Gazze çevresindeki yerleşimlerde yaşayan 500.000'den fazla İsrailli evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Söz konunu bu kişiler, Benyamin Netanyahu'nun kabinesinin evlerine dönme ısrarına direniyor.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonlarına değinen İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir “bunun, Filistinlileri ve Gazzelileri başka ülkelere göç etmeye teşvik ederek, Gazze Şeridi’nin yeniden iskanı projesine odaklanmak için bir fırsat olduğunu” söylemişti.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de pazar günü aynı konu hakkında açıklamalar yapmış ve “İsrail'in, Gazzelileri göç etmeye ve Gazze Şeridi'ni terk etmeye teşvik etmesi gerektiğini” vurgulamıştı.

Filistin İslami Cihat hareketi de İsrail rejiminin, Filistinlilerin zorla göç ettirilmesiyle ilgili açıklamalarına yanıt vermiş ve Filistinlilerin yok edilmesine ve yerinden edilmelerine karşı bir savaş yürüttüklerini açıklamıştı. 

İslami Cihat ayrıca, ABD hükümetinin "gönüllü göç" terimini kullanarak, İsrail’i programlarını uygulamaya teşvik ettiğini de söylemişti.

Hamas da dün yaptığı açıklamada, "İşgalci faşist kabine liderlerinin Filistin halkının tahliyesine ilişkin açıklamaları ve Ben Gvir'in, Filistinlilerin Gazze'den sürülmesi ve burada yerleşim birimleri kurulmasına ilişkin son zamanlardaki teröristçe sözleri gerçekleşmeyecek bir fanteziden ibarettir." demişti.