Cibuti’den ABD’ye yalanlama

img
Cibuti’den ABD’ye yalanlama YDH

Cibuti'nin Limanlar Başkanı, ABD’nin Kızıldeniz ve Arap Denizi’nde uluslararası deniz taşımacılığının tehlikede olduğuna dair iddialarını yalanladı.




YDH- Bab el-Mendeb Boğazı’nın karşı yakasındaki ülke olan Cibuti’nin Serbest Bölge ve Limanlar Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Ömer Hadi, Yemen operasyonlarının Kızıldeniz'deki seyrüsefere herhangi bir zarar vermediğini bildirdi.

Yemen News Portal’ın haberine göre, Ömer Hadi, Kızıldeniz'deki nakliye trafiğinin etkilenmediğini ve kargo gemilerinin İsrail bağlantılı olanlar dışında herhangi bir saldırıya maruz kalmadığını açıkladı.

Hadi'nin bu açıklamalarının, ABD'nin, Yemen operasyonlarının ülkelere verdiği zarara ilişkin yeni iddiaları ortaya sürmeye başlamasından hemen sonra yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünya çapındaki deniz taşımacılığının yaklaşık yüzde 20'sinin Yemen'in İsrail'e yönelik ablukasından etkilendiğini iddia etmişti.

Uzmanlar, ABD’nin açıklamalarını, Arap ülkelerini, Çin'e karşı Kızıldeniz'i militarize etme çabalarının bir parçası olarak İsrail'i koruma amaçlı koalisyona katılmaya ikna etme çabalarının bir parçası olarak görüldüğünü belirtiyorlar.

Öte yandan Yemen’de Sana Hükümeti Savunma Bakanlığı’nda görevli Tuğgeneral Abdullah bin Amir, ABD’nin Kızıldeniz’deki Askeri hareketlerini izlediklerini kaydetti.

Amerikan uçak gemisi USS Eisenhower'ı izlediklerini kaydeden Bin Amir, gerilimin boyutunun tahmin edilemeyecek noktalara varabileceğini ifade etti.

Bin Amir sözlerine şöyle devam etti: “Bab el-Mendeb’den yüzlerce gemi geçiş yapıyor ve geçiş için Amerika'nın yeşil ışığına ihtiyaçları yok ya da Yemen onların geçişini engellemiyor. Dolayısıyla buradaki Amerikalılar bu operasyonu başlattıktan sonra 1500 geminin geçiş yaptığıyla övünebilirler.

Yemen, İsrail'in seyrüseferini, yani İsrail gemilerini veya yalnızca, işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemileri engelleme konusunda net bir tavır sergiliyor. Diğer gemilere gelince, Yemen onları memnuniyetle karşılıyor ve güvenliklerini önemsiyor. Yemen'in defalarca ilan ettiği şey budur."

ABD, İsrail'i Kızıldeniz'de korumak için bir ittifak kurulduğunu duyurmasıyla eş zamanlı olarak Eisenhower'ı Körfez'e konuşlandırmıştı.