BM Güvenlik Konseyi’nden Yemen’e jet kınama

img
BM Güvenlik Konseyi’nden Yemen’e jet kınama YDH

BM Güvenlik Konseyi, Amerika’nın teklifiyle Filistin’e destek için İsrail gemilerinin geçişine izin vermeyen Yemen’i kınama kararı aldı. Rusya ve Çin kararı veto etmedi.




YDH- Amerika’nın Sanaa merkezli Yemen hükümetini kınamak için BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu kınama kararı, Türkiye saatiyle bugünün ilk saatlerinde kabul edildi. 

Amerika, İsrail’e yük götüren gemileri engelleyerek İsrail ekonomisine ağır darbe vuran Sanaa merkezli Yemen hükümetinin kınanması için BM Güvenlik Konseyi’ne karar tasarısı sunmuştu.

Amerika’nın sunduğu bu karar tasarısının Rusya ve Çin tarafından veto edilmemesi dikkat çekti.

Yemen, sadece İsrail’e yük götüren gemilerin Kızıldeniz’den geçişini engellerken BM Güvenlik Konseyi’nin kararında deniz taşımacılığı güvenliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

  Rusya’nın BM temsilcisi, Amerika’yı tek taraflı davranmakla suçladı ve gerilimin asıl sebebinin Gazze’deki savaşı durdurmayan Amerika olduğunu söyledi. 

Çin temsilcisi de Gazze’de ateşkesin sağlanmamasından üzüntü duyduklarını belirtti ve Ensarullah Hareketi’nden Kızıldeniz’deki ticaret güvenliğinin sağlanmasına yardım etmesini istedi.

Amerikan temsilcisi, Rusya ve Çin’in veto etmediği bu kınama kararını “uluslararası yasaların ihlaline karşı uluslararası dayanışma” olarak niteledi. Yemen’e silah ve insansız uçak teknolojinin İran tarafından sağlandığını belirten Amerikan temsilcisi, kabul edilen bu kararın İran’ı da bağlayıcı olduğunu iddia etti.

Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam ise Amerika’nın BM’ye karar tasarısı sunmasına tepki gösterdi ve Kızıldeniz’in İsrail dışındaki tüm gemiler için güvenli olduğunu vurguladı ve Amerika’nın dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını söyledi.

Muhammed Abdusselam, İsrail rejiminin Gazze’ye saldırıları devam ettiği sürece, kendilerinin de İsrail’e abluka uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

 



Makaleler

Güncel