The Economist dergisi, Yemen’e yönelik saldırıların, onu ABD, İngiltere, İsrail ve bazı Batılı ülkelerin başını çektiği küresel güçlerle çatışan bir güç haline getirdiğini belirtti.
YDH- İngiliz The Economist dergisi, Yemen’e yönelik Amerikan-İngiliz saldırılarının Yemen’in gücünü arttıracağını, çünkü Yemen’i ABD, İngiltere, İsrail ve bazı Batılı ülkelerin başını çektiği küresel güçlerle çatışan bir güç haline getirdiğini belirtti.
İngiliz dergisinin haberinde, Yemen’in İsrail’i kuşatmasının Arap dünyasında kendilerine yeni bir hayranlık kazandırdığını, çünkü Arap ülkeleri Gazze’deki savaşa seyirci kalırken Yemen’in Filistin yanlısı duygulardan yararlandığını ifade etti.
Haberde, “Biden’ın İsrail’e verdiği destek nedeniyle Washington’a yönelik düşmanlık tırmanırken ABD’nin Yemenli güçleri hedef almasının bu güçlerin popülaritesini arttıracağı” ifade edildi.
Sana hükümetinin kendisini Orta Doğu’nun en büyük gücü ve dünyanın süper gücü ile karşı karşıya getirebildiğinin belirtildiği haberde, Yemen Sana hükümetinin “Mart 2015’ten bu yana ülkeyi işgal eden Suudi liderliğindeki askeri koalisyona karşı koyma kabiliyetini daha önce kanıtladığı” belirtildi.
Haberde, dokuz yıllık savaştan güçlenerek çıkan Ensarullah Hareketinin birkaç koalisyon saldırısıyla caydırılamayacağı ifade edildi.
Ayrıca, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Fabian Hinz tarafından yapılan bir araştırmaya yer verilen haberde, Yemen silahlı kuvvetlerinin son on yılda 800 kilometre menzilli “Pavee” füzesi de dahil olmak üzere çok çeşitli gemisavar füzelerle donatıldığı ve şu anda 6 farklı tipte gemisavar seyir füzesi ve 6 farklı tipte gemisavar balistik füze kullandığı belirtildi.
Haberde, "Cephanelik büyük ölçüde sağlam kalırsa, Yemenliler eskisi gibi devam edebilecek veya harekatı genişletme sözlerini yerine getirebilecek" denildi.
Yemen’in Suudi Arabistan'la barış görüşmelerindeki konumunu güçlendirebileceğinin kaydedildiği haber şöyle devam etti:
“Birkaç yıl önce Suudiler Batı'nın Yemen'e yönelik saldırılarını alkışlayabilirdi, ancak bugün kritik bir konumdalar ve Yemen'in Körfez ülkelerini füzeler veya insansız hava araçlarıyla hedef alarak saldırılarını genişletmeye karar vereceği korkusuyla sükunet çağrısında bulunuyorlar. 9 yıl önceki savaşta bunu yüzlerce kez yaptılar.
Geçtiğimiz iki aydaki olaylar, Suudilerin, Ensarullah Hareketi, Yemen'de baskın güç olarak kalsa bile, Sana hükümetiyle neden bir anlaşmaya varmak ve savaşa son vermek istediklerinin nedenlerini güçlendiriyor.
Washington Orta Doğu'da yeni bir uzun çatışmanın içine çekilmek istemiyor, oysa Sana'nın böyle bir kaygısı yok. Yemen, Artık Washington'u açık eylem sürecine çekmiş olmaktan şüphesiz memnun."