Chevron CEO'su: Petrol fiyatları yükselebilir

img
Chevron CEO'su: Petrol fiyatları yükselebilir YDH

ABD'li petrol şirketi Chevron'un CEO'su Mike Wirth, Yemen direnişinin Kızıldeniz'deki operasyonları nedeniyle petrol fiyatlarının yükselebileceği uyarısını yaptı.




YDH - ABD'li petrol ve doğalgaz şirketi Chevron'un CEO'su Mike Wirth, Ensarullah hareketinin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik operasyonlarının petrol taşımacılığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu ve söz konusu eylemlerin petrol fiyatlarının yükselmesine yol açabileceğini belirtti.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) CNBC televizyonuna demeç veren Wirth, ABD ham petrolünün varilinin 73 doların altında işlem görmesine şaşırdığını, zira Kızıldeniz'deki durum nedeniyle 'risklerin son derece gerçek' olduğunu kaydetti.

Wirth, "Bu çok ciddi bir durum ve daha da kötüye gidiyor gibi görünüyor," ifadesini kullandı.

"Dünya petrolünün o kadar büyük bir kısmı bu bölgeden geçiyor ki, eğer bu bölge kesilirse durumun çok hızlı bir şekilde değişeceğini düşünüyorum," diyen Wirth, risklere rağmen şirketinin Kızıldeniz üzerinden petrol taşımaya devam ettiğini ve bu konuda ABD Donanması ile yakın işbirliği içinde çalıştığını dile getirdi.

Yemen direnişi, aralık ayından bu yana İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz'den geçen petrol tankerlerine operasyonlar düzenliyor.

Bloomberg'e göre Kızıldeniz'den geçişlerde en büyük düşüş LNG tankerlerinde yaşandı ve gemi sayısı bir ay öncesine kıyasla yüzde 96 oranında düştü.

Fakat nakliye süresi ve navlun maliyetlerindeki artış, yüksek stok seviyeleri ve düşük endüstriyel talep nedeniyle Avrupa'da henüz gaz sıkıntısına yol açmadı.



Makaleler

Güncel