FT: Arap ülkeleri Gazze'de ateşkes üzerinde çalışıyor

img
FT: Arap ülkeleri Gazze'de ateşkes üzerinde çalışıyor YDH

Financial Times gazetesi, Arap ülkelerinin İsrail ile Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımları içerecek bir anlaşma üzerinde çalıştığını iddia etti.




İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Arap ülkelerinin Gazze Şeridi'nde Suudi Arabistan ile normalleşmeyi ve bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik 'geri dönüşü olmayan' adımları içerecek bir anlaşma üzerinde çalıştığını bildirdi.

Gazeteye konuşan üst düzey bir Arap yetkili, Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemek amacıyla oluşturulan planın birkaç hafta içinde sunulmasının planlandığını belirtti.

Habere göre Arap yetkililer, planı ABD ve Avrupa ülkeleriyle görüştü. Planın ayrıca bir Filistin devletinin resmen tanınması ya da Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine tam destek unsurlarını da içerdiği bildirildi.

Üst düzey yetkili, "Asıl mesele Filistinliler için umut olması, bu sadece ekonomik faydalar ya da işgal sembollerinin kaldırılması olamaz," dedi.

Yetkili, "İsrail'in bugünkü siyasi yapısı göz önüne alındığında, İsraillileri uçurumdan kurtaracak olan şey belki de normalleşmedir," diye ekledi.

Öte yandan haberde Washington ve Riyad yetkililerinin Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşim inşaatlarının dondurulması, Filistin Yönetimi'ne daha fazla yardım yapılması ve iki devletli çözüme yönelik yol haritası oluşturulmasını içermesi beklenen anlaşmanın görüştükleri kaydedildi.

Riyad'ın Tel Aviv'den özellikle Filistinliler konusunda ciddi tavizler alması gerekeceğini anladığı ve İsrail hükümetinden Filistin devletinin kurulması yönünde daha somut adımlar atmasının beklenececeği öne sürülen haberde, 

Rapor, Suudi Arabistan'ın İsrail'den özellikle Gazze dahil Filistinliler konusunda önemli tavizler alması gerekeceğini anladığını ve İsrail hükümetinden bir Filistin devletinin kurulması yönünde daha somut adımlar atmasının bekleneceğini öne sürdü.

Haberde, bir yetkilinin "Filistin Yönetimi'nden halihazırda bir taslak almıştık. Şimdi, gelecekte herhangi bir noktada siyasi olarak uygulanabilir olması için bu unsurun güçlendirilmesi gerekiyor," ifadelerine yer verildi.