İsrail'den iki aylık ateşkes teklifi

img
İsrail'den iki aylık ateşkes teklifi YDH

Axios haber portalı, İsrail yönetiminin Katarlı ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla Filistin direnişine tüm rehinelerin serbest bırakılması koşuluyla Gazze Şeridi'ndeki çatışmaları iki ay süreyle durdurmayı teklif ettiğini bildirdi.




YDH - Axios'a konuşan İsrailli kaynaklara göre yetkililer, 'Katar ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla Hamas'a, Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren çok aşamalı bir anlaşmanın parçası olarak çatışmaların iki aya kadar askıya alınmasını içeren bir teklif' iletti.

Haberde, teklifin 'savaşı sona erdirecek bir anlaşma içermediğini' vurgulandı. İsrail tarafına göre Gazze'deki direnişçilerin elinde şu anda 130'dan fazla rehine bulunuyor.

Habere göre İsrailli yetkililer 'Hamas'tan yanıt beklediklerini ve önümüzdeki günlerde ilerleme kaydedilebileceği konusunda iyimser olduklarını' belirtti.

Anlaşmanın ilk aşaması direnişin elindeki durumu ağır olan rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor. Sonraki aşamalar ise askerlerin, 60 yaş altı erkeklerin serbest bırakılmasını ve ölen rehinelerin cesetlerinin naklini içeriyor.

Buna karşılık İsrail'in de Filistinli mahkumları serbest bırakması gerekiyor.

İşggal rejimi de bu koşullar altında bazı kuvvetlerini yeniden konuşlandıracak, Gazze Şeridi'ndeki ana nüfus merkezlerinden çekecek ve Filistinli sivillerin bazı bölgelere kademeli olarak geri dönmesine izin verecek.

Portala göre Katarlı ve Mısırlı temsilciler, 'haftalardır bir anlaşmaya yaklaşmak için taraflar arasındaki farklılıkların üstesinden gelmeye' çalışıyorlar.

ABD'li yetkililer, Axios'a 'böyle bir anlaşmaya varmanın Gazze'de ateşkesi beraberinde getirecek tek yol olabileceğini' dile getirdi.