İsrail hala Yahya Sinvar’la savaştığını öğrenemedi

img
İsrail hala Yahya Sinvar’la savaştığını öğrenemedi YDH

İsrail rejimi, 1982’deki Lübnan işgali sırasında Yaser Arafat’ın kabul ettiği anlaşmanın benzerini Gazze’deki Hamas liderliğine önerdi.




YDH- CNN International kanalının bildirdiğine göre İsrail rejimi, Hamas liderliğinin Gazze’yi terk etmesi karşılığında bir ateşkes anlaşması teklif etti.

Ekim ayında Gazze’deki direnişi yok edip 7 Ekim’de tutuklanan İsraillileri kurtarma hedefi açıklayan İsrail rejiminin Hamas liderlerine Gazze’yi terk etmeleri karşılığında anlaşma önermesi, askeri başarısızlığın açık bir itirafı olarak yorumlandı.

CNN televizyonu, İsrail rejiminin 7 Ekim’deki aksa Tufanı operasyonunu gerçekleştiren Hamas liderlerine Gazze’den güvenli bir şekilde çıkma karşılığında ateşkes teklif ettiğine dikkat çekti ve böyle bir teklifi kabul etmenin Hamas’ın Gazze’deki otoritesini kaybetmesi anlamına geleceği yorumunu yaptı.

İsrailli Gazeteci Barak Ravid’e ait Amerika’dan yayın yapan Axios haber sitesi de daha önce İsrail rejimi liderlerinden naklen Hamas liderlerinin Gazze’yi terk etmeleri karşılığında savaşın durdurulmasını içeren bir teklif yaptığını bildirmişti.

İsrail rejimi 1982’de Lübnan’ı işgal ettiğinde el-Fetih’in askeri direnişi saatler içerisinde çökmüş ve dönemin el-Fetih lideri Yaser Arafat lider kadrosuyla birlikte Tunus’a sürgün edilmeyi kabul etmişti.

Arafat liderliğindeki el-Fetih’in Suriye yerine Tunus’a gitmesi Filistin liderliği ile direnişin irtibatının zayıflamasına neden olmuş ve İsrail rejimi de başta Hali el-Vezir olmak üzere birçok direniş liderine suikastlar yapılmıştı.

 Axios, İsrailli kaynaklardan naklen rejimin bu teklifinin iki aylık bir süreç içerisinde tüm tutukluların serbest bırakılmasını içerdiğini belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynakların Axios’a yaptığı açıklamaya göre İsrail rejimi yetkilileri, yaptıkları bu teklifle ilgili olarak “temkinli bir iyimserlikle” Hamas’tan cevap bekliyor.     

İsrail’in teklifinin birçok aşamadan oluştuğunu belirten kaynaklar, anlaşma çerçevesinde savaşın 2 ay durdurulacağını ve tüm tutukluların serbest bırakılacağını öne sürüyor. 

İlgili analiz:

İsrail, Arafat’la değil Sinvar’la savaştığını öğreniyor

 



Makaleler

Güncel