Pentagon, Yemen direnişinin taktiklerini taklit etmeye başladı

img
Pentagon, Yemen direnişinin taktiklerini taklit etmeye başladı YDH

ABD’li askeri yetkililer, Ensarullah hareketinin yıllarca süren saldırılar boyunca savaş becerilerini geliştirdiğini ve sonuç olarak ABD'ye karşı zorlu bir düşman olduğunu kanıtladığını belirttiler.




YDH- The New York Times'ın Pentagon Muhabiri Helene Cooper ve Ulusal Güvenlik Muhabiri Eric Schmitt'in görüşüne göre, Ensarullah, uzun bir süre boyunca Orta Doğu'daki Amerikan müttefiklerini rahatsız etmede usta olduğunu kanıtladı, hatta öyle ki, Pentagon stratejistleri, direniş hareketinin bazı taktiklerini taklit etmeye başladı.

Analize göre, üst düzey bir ABD komutanı, Ensarullah'ın tekne deposunda kolayca bulunabilen ticari radar sistemlerini yeniden kullanıma el verişli hale getirme ve taşınabilirliğini artırma konusundaki başarısına dikkat çekerek, Deniz Kuvvetleri’ni benzer bir çözüm tasarlamakla görevlendirdi.

Baltık Denizi'ndeki deniz kuvvetlerinin, Eylül 2022'de Ensarullah'ın yaratıcılığından ilham alarak mobil radar sistemlerini uygulamaya koydukları kaydedildi.

Ayrıca üst düzey Pentagon yetkililerinin, Kızıldeniz'deki Ensarullah operasyonlarını kontrol altına almanın önemli bir zorluk teşkil edeceğini erkenden fark ettiği belirtildi.

Pentagon'un Kızıldeniz’de son derece hassas bir görevle karşı karşıya olduğunu vurgulayan raporda, “Bu görevin ana hedefi, ABD'yi uzun süreli bir savaşa sokmadan Ensarullah'ın ticari ve Donanma gemilerini hedef alma kapasitesini zayıflatmaktır” iddiası yer aldı.

Pentagon yetkililerine göre, yaklaşık iki hafta önce gerçekleştirilen ABD liderliğindeki hava saldırıları, ilk dalgasında, Yemen'de neredeyse 30 noktayı hedef almasına rağmen, Ensarullah, Kızıldeniz'de seyreden gemilere füze ve insansız hava aracı fırlatma kapasitesinin yaklaşık yüzde 75'ini hâlâ koruyor.

The New York Times'a göre, Ensarullah neredeyse on yıl süren Suudi hava saldırılarının ardından, ekipmanlarını saklama, belirli fırlatıcıları ve silahları kentsel ortamlara yerleştirme ve hızla ayrılmadan önce araçların veya kamyonetlerin arkasından füzeleri ateşleme konusunda ustalaştı.

Bu arada ABD'nin içinde bulunduğu zorlu durumu göz önünde bulunduran askeri analistler, ABD ve koalisyon ortaklarının elinde yalnızca üç pratik seçenek kaldığını ileri sürdü: Deniz yoluyla geldiği iddia edilen silahları ele geçirebilir, kapsamlı istihbarat çalışmaları yoluyla füzelerin yerini tespit edebilir veya fırlatma sahalarını doğrudan hedef alabilirler.

Ensarullah savaşçılarının, menfezlerin içinden otoyol üst geçitlerinin altına kadar çeşitli yerlere mobil füze rampaları sakladığından şüphe duyan yetkililer, bundan dolayı üçüncü seçeneğin en zorlayıcı olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca Ensarullah'ın Suudi Arabistan'a karşı kullandığı mobil taktiklerden etkilenen deniz piyadelerinin, Yemen direnişinin stratejilerini taklit etmek için deneysel çabalara giriştiği kaydedildi.