FT: Esir takası müzakereleri çıkmaza girdi

img
FT: Esir takası müzakereleri çıkmaza girdi YDH

Financial Times, İsrail ile Filistin direnişi arasındaki müzakerelerin, işgal rejiminin kalıcı ateşkesi kabul etmemesi nedeniyle çıkmazda olduğunu yazdı.




YDH - İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, İsrail ile Filistin direnişi arasında Gazze Şeridi'nde tutulan esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin, işgal rejiminin kalıcı ateşkesi kabul etmemesi nedeniyle çıkmaza girdiğini yazdı.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre görüşmelerde arabuluculuk yapan Katar'ın son teklifi, 'çatışmalara bir ay ara verilmesi ve bu süre zarfında İsrail'in Filistinli tutukluları serbest bırakması karşılığında Hamas'ın da kalan esirleri üç aşamada serbest bırakması' yönündeydi.

Doha, bu geçici ateşkesin Hamas'ın ısrar ettiği kalıcı ateşkesin şartlarını görüşmek için kullanılmasını bekliyordu ve İsrail'in son yanıtı kalıcı ateşkesi reddetmek oldu.

İsmi belirtilmeyen İsrailli bir kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, işgal rejiminin çatışmalara ara verilmesini görüşmeye istekli olduğunu, fakat ateşkesi kabul etmeye hazır olmadığını öne sürdü.

Gazete, şu anda arabulucuların İsrail tarafının fikrini değiştirmeye dönük girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti.

Daha önce Wall Street Journal gazetesi ABD, Mısır ve Katar'ın İsrail ve Hamas'ı yeni bir esir serbest bırakma anlaşmasına zorladığını bildirmişti. Plana göre Filistin direnişi, önce tüm sivil esirleri serbest bırakacak, İsrail de bunun karşılığında birkaç yüz Filistinli mahkûmu serbest bırakacak, Gazze Şeridi şehirlerindeki güçlerini geri çekecek, bölgede hareket özgürlüğü sağlayacak ve insani yardımın iki katına çıkmasına izin verecekti.

Anlaşmanın ikinci aşaması Hamas'ın Filistinli mahkûmlar karşılığında İsrailli kadın askerleri serbest bırakmasını öngörüyordu. Planın üçüncü aşaması ise İsrailli askeri personelin serbest bırakılmasını ve bunun karşılığında İsrail ordusunun bazı kuvvetlerini Gazze Şeridi'nden çekmesini içeriyordu.