Amerikalılara saldırı Ürdün’de mi Tenef’te mi oldu?

img
Amerikalılara saldırı Ürdün’de mi Tenef’te mi oldu? YDH

Amerikalı yetkililer, 3 Amerikan askerinin öldüğü ve 34’ünün de yaralandığı saldırının büyük bir insansız uçakla gerçekleştirildiğini açıkladı.




YDH- Amerikalı yetkililer Ürdün’deki Tower-22 üssünün vurulduğunu iddia ederken, İran’dan yayın yapan ISW News haber sitesi Irak İslami Direnişi’nin Amerika’nın Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırındaki Tenef üssü ile Ürdün topraklarındaki Rukban üssünü insansız uçaklarla vurduğunu bildirdi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhanned el-Mubaydin de Amerika’nın iddialarını yalanlamış ve 3 Amerikan askerinin öldüğü ve 34’ünün de yaralandığı saldırının Tenef üssüne yapıldığını açıklamıştı.

Amerikalı yetkililerle Ürdün hükümet sözcüsünün açıklamasındaki çelişkiye dikkat çeken ISW News, Amerika’nın bu bölgedeki üsleriyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“İşgalci Amerikan güçlerinin bu bölgede Tenef, Zakaf ve Rukban bölgelerinde üç tane üssü bulunuyor.

Rukban mülteci kampının yakınındaki Amerikan üssü, Ürdün topraklarında; ancak Suriye sınırına yaklaşık 600 metre mesafede bulunuyor. Irak İslami Direnişi, bugün tenef üssünün yanı sıra Rukban üssünü de vurdu. Bu saldırılar sonucu 3 Amerikan askeri öldü 25 asker de yaralandı.”  

 Katar’ın el-Cezire televizyonuna demeç veren Irak İslami Direnişinden bir kaynak, 3 Amerikan askerinin öldüğü saldırının Suriye’deki Amerikan üssüne yapıldığını söyledi.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, olayla ilgili açıklamasında saldırının Ürdün’ün kuzeydoğusundaki bir üsse yapıldığını belirtmiş ve 3 Amerikan askerinin öldüğünü 24’ünün de yaralandığını ifade etmişti.

Daha sonra Reuters haber ajansına demeç veren Amerikalı yetkililer ise yaralıların sayısının 34’e yükseldiğini söyledi.

Amerikan Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris, saldırının İran’a bağlı milis grupları tarafından yapıldığını öne sürdü.

CNN’e demeç veren ancak kimliğinin açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili ise Amerikan üslerine saldır yapan milis gruplarının İran tarafından destekleniyor olması, bunun İran tarafından yapılmış bir saldırı olduğu anlamına gelmez” dedi.

CNN International, Gazze savaşının başlamasından bu yana ilk kez Amerikan askerlerinin öldüğüne dikkat çekti.

CNN International ayrıca, Amerikalı bir yetkiliden naklen saldırıda kullanılan insansız uçağın, Suriye sınırı yakınında bulunan üssün yaşam alanlarının yakınına düştüğünü bildirdi.

Habere göre Amerikalı yetkililer yaralı sayısının 30’dan fazla olduğunu ancak sayının artabileceğini söyledi.

Amerikan Başkanı Biden, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutarken CNN’e konuşan Amerikalı yetkili, “ABD hükümetinin Pazar günü Ürdün'deki bir üsse düzenlenen saldırıdan tam olarak hangi milis grubunun sorumlu olduğunu belirlemek için çalıştığını” söyledi.

Amerikan rejimi, birkaç hafta önce Irak’taki Halk Seferberlik Güçleri’ne ait üsleri bombalamış ve saldırıda ölenler ve yaralananlar olmuştu.