Şin Bet başkanı Kahire’de

img
Şin Bet başkanı Kahire’de YDH

Axios haber sitesi, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı başkanının Gazze'deki savaşı görüşmek üzere Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır istihbarat başkanıyla bir araya geldiğini bildirdi.




YDH- Axios haber sitesi, İsrail rejiminin İç Güvenlik Teşkilatı Şin Bet’in Başkanı Ronen Bar’ın Mısır'ı ziyaret ettiğini ve Mısırlı yetkililerle görüştüğünü duyurdu.

İki İsrailli yetkiliyi kaynak gösteren Axios, Ronen Bar’ın İsrailli esirlerin serbest bırakılması dışındaki konuları görüşmek üzere Kahire'ye gittiğini ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüştüğünü aktardı.  

Axios’un iki İsrailli kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin Bet’in Başkanı Ronen Bar, İsrail ile Mısır arasında Gazze'deki savaş ve İsrail ordusunun operasyonlarını Mısır sınırındaki Filistin kenti Refah'a genişletme olasılığı nedeniyle yaşanan gerilimin ortasında pazartesi günü Kahire'yi ziyaret ederek Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile bir araya geldi.

Axios, Mısır’ın, Gazze sınırında giderek büyüyen insani kriz ve çoğunluğu savaş sırasında yerlerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinlinin Refah'ta toplanmış olması nedeniyle son derece endişeli olduğunu söyledi.

Haberde, Kahire’nin, Refah'ta, özellikle de Filistin tarafından Mısır'a uzanan dar bir şerit olan Philadelphia Ekseni boyunca yapılacak bir askeri operasyonun Mısır'ın Sina bölgesine büyük bir Filistinli mülteci akını yaratmasından korktuğu aktarıldı.

Gazze’deki savaş nedeniyle Mısır ile İsrail ile arasında bir kriz yaşandığını söyleyen Axios, Mısır’ın, böyle bir senaryonun ilişkilerde bir kopuşa yol açacağı uyarısında bulunduğunu bildirdi.

Habere göre, Ronen Bar ve Abbas Kamil, Philadelphia Ekseni'ndeki durumu ve Hamas'ın yeniden silahlanmasını sağlayacak olan Gazze'ye silah kaçakçılığını önlemek için Mısır ve İsrail'in nasıl birlikte çalışabileceğini ele aldı.

Haberde, Tel Aviv ve Kahire istihbarat şeflerinin, mevcut savaş sona erdikten sonra Gazze Şeridi'ni yönetme planlarını da ele aldıkları belirtildi.

Axios, Şabak’ın ve Mısırlı yetkililerin bu haberle ilgili soruları yanıtlamayı reddettiğini yazdı.

Axios haber sitesi daha önce de Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Filistin Özerk Yönetimi’nden üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin, savaş sonrası “ertesi gün” planlarını koordine etmek ve Gazze’de “yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimini” yönetime dahil etmenin yollarını tartışmak üzere 10 gün önce Riyad'da gizlice bir araya geldiğini bildirmişti.