Gazze savaş için anlaşma taslağının ayrıntıları basına sızdı

img
Gazze savaş için anlaşma taslağının ayrıntıları basına sızdı YDH

Filistin direnişi ile İsrail rejimi arasında esir takasını ve ateşkesi öngören bir anlaşmanın taslağı yayımlandı.




YDH- Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Filistin direnişi ile İsrail rejimi arasında esir takasını ve ateşkesi içeren muhtemel anlaşma taslağını yayımladı ve taslak konusunda direnişin cevabının beklendiğini bildirdi.

Habere göre Filistin direnişi ile İsrail rejimi arasında yeni bir esir takası anlaşmasına varmak için müzakerelerin sürüyor.

İsrail rejimi, yeni bir anlaşmayla savaş yoluyla Hamas’ı ortadan kaldırarak gerçekleştiremediği hedeflere ulaşmayı hedefliyor.

Hamas ise olabildiğince çok sayıda ve yüksek cezalara sahip çarptırılmış Filistinli tutsağı kurtarmayı, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının durdurulmasını, Gazze Şeridi’nin yeniden yapılandırılmasını ve ablukanın kaldırılmasını öngören bir mutabakatın sağlanmasını amaçlıyor.

Habere göre öceki gün Paris güvenlik toplantısında yapılan müzakereler çerçevesinde İsrail güvenlik heyeti dün Kahire'ye geldi. 

Paris'te varılan ve Beyaz Saray'ın tanımladığı şekliyle müzakere "çerçeve anlaşmasının" genel hatları medyaya sızdırıldı.

Amerikan NBC kanalının görüşmelere aşina olduğunu söyleyen bir kaynaktan naklettiğine göre muhtemel anlaşma çerçevesinde kadınlardan başlayarak Amerikalı ve İsrailli rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılması sağlanacak ve buna çatışmaların dursurulması, Gazze’ye yardım ulaştırılması ve Filistinli tutsakların serbest bırakılması gerçekleşecek.

İbranice ‘Walla’ adlı internet sitesi ise İsrailli ve katarlı kaynaklardan naklen Hamas'a sunulacak üç aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya varıldığını bildirdi. 

Buna göre ilk aşamada kadınlar da dahil olmak üzere yaşlılar ve tıbbi açıdan zor durumda olan 35-40 İsrailli tutuklu serbest bırakılacak. 

Bu planın altı haftalık bir ateşkesi ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içerdiğini belirten İsrail sitesi, sonraki iki aşamanın ayrıntıları üzerinde anlaşmaya varılmadığını bildirdi.

Habere göre ikinci aşama İsrailli tutuklu askerlerin ve 60 yaş altı tutukluların serbest bırakılmasını, üçüncü aşama ise rejimin saldırıları sebebiyle ölen İsrailli tutukluların cesetlerinin teslimini içeriyor.

Bu aşamalar içerisinde ne kadar Filistinli tutsağın serbest bırakılacağı konusunda ise görüşmelerin sürdüğü ifade ediliyor.

El Ahbar gazetesi, bu muhtemel anlaşmanın İsrail kabinesinin çökmesiyle sonuçlanabileceğini bu sebeple de Netanyahu’nun ofisinin anlaşma taslağının ayrıntılarını derhal yalanladığını bildirdi.

Netanyahu’nun bürosundan yapılan açıklamada bu şartların rejim açısından kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman, “mevcut aşamada müzakereler kalıcı ateşkesle sonuçlanabilir; bununla birlikte Hamas’ın cevabının ne olacağını bilemiyoruz” dedi.

Beyaz Saray, devam eden müzakereleri “yapıcı ve umut verici” olarak niteledi.

Hamas Siyasi Bürosu Basın Danışmanı Tahir Nunu ise ateşkesin geçici değil kalıcı olması gerektiğini vurguladı.

 



Makaleler

Güncel