Son sözü Filistin Direnişi söyleyecek

img
Son sözü Filistin Direnişi söyleyecek YDH

Filistin direnişi ile İsrail arasında süren ateşkes müzakereleri kapsamında Filistinli direniş hareketlerinin, ortak bir yaklaşım belirlemek amacıyla istişarelerde bulundukları açıklandı.




YDH- Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesinin haberine göre, Filistin direnişi ile İsrail arasında süren ateşkes müzakereleri kapsamında Hamas, İslami Cihad ve diğer Filistinli direniş hareketlerinin, ortak bir yaklaşım belirlemek amacıyla istişarelerde bulundukları bildirildi.

El-Ahbar’ın edindiği bilgiye göre, son 24 saat içinde direniş grupları arasında gerçekleşen istişarelerde, savaşın ve çatışmaların durdurulması ve Gazze’yi yeniden inşa çalışmalarının başlatılmasını garanti altına almayan herhangi bir anlaşmanın kabul edilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.

Yine habere göre, Hamas içinde devam eden istişarelerde Hamas’ın Gazze yönetiminin önceliğinin İsrail saldırılarının durması olduğu bildirildi. Buna göre, İsrail saldırıları durmadıkça esir takası ya da diğer konularda herhangi bir anlaşmaya varılmayacak.

Haberde ayrıca, Hamas liderliğinin yurtdışına sürülmesi ya da direnişe düşman Arap tarafların yeniden inşa ve çözüm sürecine katılması teklifi Hamas tarafından kesin bir dille reddedildiği belirtildi.

Hamas liderinden Usame Hamdan dün gece basına yaptığı açıklamada ise “Cumartesi günü ateşkes olmayacak ve biz hâlâ takas anlaşması belgesini inceliyoruz ve bununla ilgili temel gözlemlerimiz var” dedi. Hamdan, ayrıca “İdaremiz, müzakerelerde düşmanın taahhüdüne dair güvenceler arayacak ve en büyük güvence, saldırılara karşı çeşitli sahalarda yanıt verebilme yeteneğimiz olacak” ifadelerini kullandı.

“İsrailliler sahada başaramadıklarını siyasette de başaramayacak” diyen Hamdan, “Filistin’i özgürleştirecek olan direniş kadrosunun altının oyulmasını kesinlikle kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre, ABD’nin müzakerelerde taviz vermesi için Netenyahu’ya baskı uyguladığı bildirildi. Yine bu kaynaklara göre, Amerikan rejiminin Hamas’a baskı yapması için Katar’a yoğun bir baskı uyguladığı belirtildi.

Habere göre, Mısır’ın direniş gruplarına geçici ateşkes anlaşması ve esir takası anlaşmasını kabul etmeleri için baskı uyguladığı ifade edildi.

İsrail Yedioth Ahronot gazetesinde de konuya ilişkin bir haber yayımlandı. Gazete, İsrailli bir yetkilinin şu sözlerini aktardı: "Anlaşma ihtimali hâlâ yüksek, çünkü ABD Başkanı Joe Biden Gazze'deki savaşı sona erdirmek istiyor ve bunun tek yolunun kalıcı olması umuduyla uzun bir ateşkese yol açacak bir anlaşma olduğunun farkında."

Gazete ayrıca, Netanyahu'nun "bir anlaşma arayışında olduğunu, ancak bunun hükümetin sözleşmesini bozmasına yol açmasından çok korktuğunu" söyledi.

 



Makaleler

Güncel