İsrail rejimi, Hamas’ın cevabını bekliyor

img
İsrail rejimi, Hamas’ın cevabını bekliyor YDH

İsrail rejiminin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda Hamas’ın cevabını beklediği bildirildi.




YDH- İbranice yayın yapan Maariv gazetesi İsrail’de Hamas’ın cevabının beklendiğini belirterek, anlaşmanın gerçekleşme ihtimalinin yüzde 50’den fazla olmadığını yazdı.

Habere göre Amerikan NBC televizyonuna konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili, anlaşma konusunda hala birçok zorluğun bulunduğunu belirtti ve anlaşmanın gerçekleşmesinin ancak Yahya Sinvar’ın üç talebinden vazgeçmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Ateşkese aracılık yapan tarafların Paris zirvesinde üzerinde anlaşmaya vardıkları ateşkes ve esir değişimi anlaşması üç aşamadan oluşuyor. 

Wall Street Journal gazetesinin anlaşma taslağına dair yayımladığı habere göre ilk aşamada al haftalık bir ateşkes içerisinde kadınlar da dahil olmak üzere yaşlılar ve tıbbi açıdan zor durumda olan 35-40 İsrailli tutuklu serbest bırakılacak. Bu aşama içerisinde Gazze halkının da Gazze Şeridi’nde serbestçe dolaşmasına izin verilecek.

İkinci aşama Filistin direnişinin tutukladığı İsrailli kadın askerlerin serbest bırakılmasıyla başlayacak. Bu aşamada Gazze Şeridi'ne yapılan yardımlar artırılacak, hastane, fırın ve çeşitli su hizmetlerinin işleyişi garanti altına alınacak. 

Üçüncü aşama ise rejimin saldırıları sebebiyle ölen İsrailli tutukluların cesetlerinin teslimini içeriyor.

Maariv’in haberine göre Hamas'ın serbest bırakacağı İsrailli her bir kadın askere karşılık rejimin zindanlarındaki 150 Filistinlinin serbest bırakılmasını istedi. Bu yüzden de İsrail cezaevlerindeki Filistinli rehinelerle Gazze’deki İsrailli tutukluların arasındaki sayısal oran tartışılıyor. 

Kaynaklar, İsrail'in Gazze'de tutulan askerlerin tamamını iade etmek istediğini, bunun karşılığında İsrail'in kaç Filistinli esiri serbest bırakmak isteyebileceğinin ise henüz belirlenmediğini belirtti.

Gazeteye göre Amerikalı arabulucular, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri faaliyetinin ivmesini durduracak kadar uzun bir duraklamaya yol açabilecek ve sonunda kalıcı bir ateşkesin temelini oluşturabilecek bir ateşkes anlaşması için bastırıyorlar. 

Amerikalı arabulucular, birkaç hafta süren ateşkesin ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki mevcut askeri operasyona yoğun bir şekilde dönmesinin zor olacağını iddia ediyor, hatta İsrail'deki arabulucu meslektaşlarına da bu konuyu değerlendirdiklerini söylüyorlar. 

Haberde, Filistin direnişinin İsrailli tutukluların tamamını serbest bıraktıktan sonra hava saldırıları da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki askeri faaliyetlerin daha sınırlı olacağı başka bir aşamaya geçileceği iddia ediliyor.

Ancak Filistin direnişinin elindeki tüm İsrailli tutukluları serbest bıraktıktan sonra İsrail rejiminin saldırılarını daha da şiddetlendirmeyeceğinin nasıl garanti edildiğine dair ayrıntıya yer verilmiyor.

 



Makaleler

Güncel