Yediot Ahonot: Gazze'de ateşkes olsa bile Hizbullah'a saldırılar devam etmeli

img
Yediot Ahonot: Gazze'de ateşkes olsa bile Hizbullah'a saldırılar devam etmeli YDH

Yediot Ahronot gazetesi, Gazze'de ateşkes tesis edilse bile işgal rejiminin Hizbullah'ı vurmaya devam etmesi gerektiğini yazdı.




YDH - Yediot Ahronot gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Hamas ile siyasi anlaşmaya varma şansının düşük olduğunu savunarak Gazze'de olası bir ateşkes durumunda İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'ı vurmaya devam etmesi gerektiğini savundu.

Yetkili, Lübnan sınırında Hizbullah'a geri adım attıracak bir siyasi anlaşmaya varılması ihtimalinin şu anda yüzde 30 olduğunu söyledi. Yetkiliye göre İsrail, diplomatik sürece şans tanımaya devam ediyor ve kuşkulara rağmen olumlu sonuçlar almayı bekliyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Küresel Altyapı ve Enerji Güvenliği Özel Koordinatörü Amos Hochstein bu konuyu görüşmek üzere önümüzdeki hafta İsrail'e gelecek.

Ancak İsrail, Hamas'la yapılacak bir esir takası anlaşmasının Gazze'deki çatışmaların duraklamasına yol açarak Hizbullah'ın bir önceki anlaşmada olduğu gibi ateşi kesmesine neden olabileceği senaryosundan endişe duyuyor.

Yetkiliye göre böyle bir durumda İsrail zor bir sorunla karşı karşıya kalacak zira Hizbullah Lübnan sınırından en az 8 ila 10 kilometre uzağa çekilmeden yerleşimcilerin dönmesine izin vermeyecek.

Bu nedenle üst düzey yetkili, rejimin Hizbullah'ın çatışmaları durdurması halinde bile operasyonlara devam etmesi gerektiğini savunarak "Hizbullah çatışmaları durdursa bile biz bu tuzağa düşemeyiz ve ateşi kesemeyiz. Hizbullah sınırdan yeteri ölçüde çekilmedikçe bölge sakinleri evlerine dönmeyi kabul etmeyecektir," dedi.

Yetkili, çatışmaların devam etmesine rağmen her iki tarafından savaş başlatma niyetinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Hochstein, ABD adına İsrail ile Lübnan arasında anlaşmaya varma teşebbüslerine öncülük ediyor. Fransa da bu girişimlere katılıyor ancak doğrudan müzakerelerde yer almıyor.

Paris, Hizbullah ile gelecekte yapılacak herhangi bir anlaşmada önemli bir rol oynayacak olan Lübnan ordusu ve UNIFIL ile ilgili olarak Beyrut ile temas halinde.